
Esas No: 2015/31801
Karar No: 2015/34372
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/31801 Esas 2015/34372 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 25.12.2013 tarihli yazı ile... İl Temsilciliği"ne atandığını,... İl Temsilciliği"nin faaliyetine son verilmesinden dolayı ücret ödeme kararının kaldırıldığını, müvekkilinin iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini beyanla, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davacının, belirli süre iş sözleşmesi ile çalıştığını, 30.06.2013 tarihinde tarihinde yapılan genel kurulu ile görevine son verildiğini, daha sonra ...Temsilciliği"ne ücretsiz kadro ile görevlendirildiğini, konfederasyonun mali durumu sebebiyle....in davacının ücretini ödemediğini, görevlendirilen kişilerin bağlı bulunduğu sendikaların özlük haklarını karşıladığını,... Temsilciliği"nin kapatılması sebebiyle ücret ödenmesine ilişkin dayanağın kalmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın kabulüne, işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin birinci fıkrasına göre iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Taraflar anlaşırlarsa işçi aynı sürede uyuşmazlığı özel hakeme götürebilir.
Somut uyuşmazlıkta, davacı işçiyle davalı sendika arasında işçi - işveren ilişkisi yoktur. Zira, davacı.... Belediyesi"nde temizlik işçisi olup çalıştığı işyerinde.... İl Temsilciliği görevini yürütmektedir. Davalı sendika davacıya “temsilcilik sebebi ile” yaptığı parasal ödemeyi... İl Temsilciliği"nin faaliyetine son verilmesi gerekçesiyle sonlandırmıştır. Bu halde, davalı tarafça yöneltilen bir fesih iradesi bulunmadığından, 4857 sayılı Kanun"un 21. maddesindeki işe iade davasının açılması söz konusu olamaz. Yanlış nitelendirme ile açılan davanın kabul edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.