Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/5576
Karar No: 2019/7147
Karar Tarihi: 05.12.2019

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2019/5576 Esas 2019/7147 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, hizmet tespiti istemiyle dava açmıştır. İş Mahkemesi, davalı işyerinin bulunduğu ilin mahkemelerinin yetkili olduğunu belirtip yetkisizlik kararı vermiştir. Ancak, sigortalının işyerinin bulunduğu ilde tescil edildiği ve kurum şubesinin bulunduğu ilin mahkemelerinin yetkili olduğu ortaya çıktığı için, iş bu davanın ilgisi bulunmamaktadır ve dosya mahalline iade edilmelidir. Kanun maddeleri olarak HMK’nın 22/2. maddesi ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi belirtilmiştir. 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesine göre, bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevi, adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmektir. HMK’nın 22/2. maddesi ise, iki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir hükmünü içermektedir.
20. Hukuk Dairesi         2019/5576 E.  ,  2019/7147 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    Taraflar arasındaki davada .....Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
    .. İş Mahkemesince, davacı işçi, dava dış.... Kooperatifinde çalıştığını iddia etmektedir. .... ili işin yapıldığı işyeri değildir. Davalı vekili süresi içerisinde yetki itirazında bulunarak yetkili mahkemenin .... Mahkemeleri olduğunu bildirmesine rağmen işe giriş bildirgesinde davacı işçinin işyeri adresinin .... ili olarak belirtildiği gözetilmiş ve iş mahkemelerinin yetkisi kamu düzenine ilişkin olduğu gözetilerek davayı görmeye, davalı işyerinin bulunduğu .... Mahkemeleri yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    .... İş Mahkemesince, somut olayda; sigortalının kuruma verilmiş ilk işe giriş bildirgesinde, sigortalının çalıştığı işyeri ... ..... isimli işyerinin adresi "..." olarak yazmaktadır. Mahkememiz başkanlığı tarafından ... .yazılan müzekkereye göre; sigortalının çalıştığı işyeri dosyasının müdürlükleri bünyesinde olmadığı, en son çalışmasının Muğla ilinde bulunduğu gerekçesiyle .... Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde davacının çalıştığı işyerinin dosyası istenmiştir..... Kurumu İl Müdürlüğünün mahkememize göndermiş olduğu cevabi yazısında da, .... ..... isimli işyerinin ... ilinde faaliyet göstermesi gerekçe gösterilerek .... İl Müdürlüğünden işyeri dosyasının temin edilmesi gerektiği söylenmiştir. .... mahkememiz müzekkeresine vermiş olduğu cevap da ise ....... işyerinin 917- .... ticaret sicil numarası ile ...... Ticaret Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olduğu adresinin ...." olduğu" beyan edilmiştir. Davacının çalışmasının geçtiği yer .... ilçesi olup, işyeri ... Ticaret Sicil Müdürlüğü ve ....Müdürlüğünde tescilli bulunmakla, kurumca usulüne uygun yapılan yetki itirazına istinaden ve iş mahkemelerinin yetkisinin kamu düzeninden olduğu hususu da nazara alınarak; iş bu davanın ... ili ile bir ilgisi bulunmamakla, çalışmanın geçtiği işyerinin tescilli olduğu ve kurum şubesinin bulunduğu .... Asliye Hukuk (İş mahkemesi sıfatıyla) yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    HMK’nın 22/2. maddesinde “İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
    Somut olayda, mahkemeler arasında karşılıklı olarak verilmiş bir yetkisizlik kararı bulunmamakta olup, mahkemece .... Asliye Hukuk (İş mahkemesi) Mahkemesinin yetkili ve görevli olduğundan bahisle ortaya çıkan görev uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Dairemize geldiği anlaşılmıştır. Oysa, olumsuz görev uyuşmazlığından bahsedilebilmesi için ... İş Mahkemesinin kararında yetkili olduğu belirtilen .... Asliye Hukuk (İş mahkemesi) Mahkemesinin de karşı yetkisizlik kararı vermesi ve bu kararın kesinleşmesi gerektiği nazara alındığında merci tayini için aranan "iki mahkeme arasında olumsuz görev uyuşmazlığı bulunması" koşulunun henüz gerçekleşmediği kuşkusuzdur. Bu nedenle merci tayini koşulları oluşmadığından dosyanın mahalline iadesine karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın MAHALLİNE İADESİNE 05/12/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi