Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8089
Karar No: 2019/2153
Karar Tarihi: 11.03.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/8089 Esas 2019/2153 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının taşınmazlardaki intifa hakkının tapu kaydından terkini talep etmiştir. Davalı vekili ise intifa hakkından vazgeçilmediğini ve intifa hakkının sona erme nedenlerinin gerçekleşmediğini belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak Yargıtay, intifa hakkının sona erme nedenlerinin gerçekleşmediği ve intifa hak sahibiyle malik arasında imzalanan sözleşmenin bulunduğu davanın reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kararda Türk Medeni Kanunu'nun 794-796. maddeleriyle intifa hakkının tanımı ve sona erme nedenleri açıklanmıştır.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 794. maddesi: İntifa hakkı, bir şeyden yararlanma hakkı veren bir irtifak türüdür.
- Türk Medeni Kanunu'nun 795. maddesi: İntifa hakkı, taraflar arasında imzalanan sözleşmeyle tesisi mümkündür.
- Türk Medeni Kanunu'nun 796. maddesi: İntifa hakkı bir süreyle sınırlı olarak kurulmuşsa sürenin dolması, hak sahibinin hakkından vazgeçmesi veya konusu olan şeydeki yararlanmanın artık mümkün olmaması gibi nedenlerle sona erer.
14. Hukuk Dairesi         2016/8089 E.  ,  2019/2153 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 02.01.2015 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydındaki şerhin terkini talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 01.03.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Dava, intifa hakkının terkini isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, mülkiyeti davacıya ait ... İli, ... İlçesi, 37 ada 6 parsel sayılı kat mülkiyeti kurulu taşınmazda bulunan 5, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 21, 22 ve 23 numaralı toplam 14 adet bağımsız bölümde davalının intifa hakkına ilişkin hiçbir tasarrufunun ve fiili kullanımının bulunmadığını belirterek davalı lehine tesis edilmiş olan intifa şerhinin tapu kaydından terkinini talep etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde, davalı idarenin intifa hakkından vazgeçtiğine dair bir belge bulunmadığını, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 796. maddesi ve devamında düzenlenmiş olan intifa hakkının sona erme nedenlerinin gerçekleşmediğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Türk Medeni Kanununun 794. maddesindeki tanıma göre intifa hakkı taşınırlar, taşınmazlar hatta haklar veya bir mal varlığı üzerinde tesisi mümkün olan ve hak sahibine konusu olan şeyden yararlanma hakkı veren bir irtifak türüdür.
    Taşınmaz mallar üzerinde intifa hakkı, resmi senedin düzenlenerek tapuya tescili ile, taşınırlar üzerinde ise taşınır eşya zilyetliğinin intifa hakkı sahibine geçirilmesiyle kurulur. Alacaklar üzerinde intifa hakkı ise hakkın temliki, kıymetli evrakın teslimi suretiyle kurulabilir (TMK m.795).
    İntifa hakkı, bir süreyle sınırlı olarak kurulmuşsa sürenin dolması veya bu süreden önce intifa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi, intifa hakkı sahibinin ölümü veya tüzelkişi ise tüzel kişiliğin sona ermesi, konusu olan şeyin bütünüyle, harap olması sebebiyle artık ondan yararlanma olanağının kalmaması durumlarında sona erer (TMK m.796).
    Kanuni intifa hakları hariç (TMK m. 495 v.d.) intifa hakkının tesisi daima bir sözleşmeye dayanır. Taraflarına hak ve borçlar yükleyen bu sözleşmeyle intifa hakkı sahibi ile malik hakkın konusu olan şeydeki yararlanmanın nasıl sürdürüleceği kararlaştırılabilir. Şayet intifa hakkının tesisine neden olan sözleşmedeki edimler yerine getirilmemiş, intifa hakkının devamı malike yüklediği külfete göre çok az yarar sağlar hale gelmişse malik bozulan yararlar dengesini ileri sürerek hakimden sözleşmeye müdahale edilmesini, intifa hakkının sona erdirilmesini isteyebilir. Kaldı ki, bu gibi durumlarda intifa hakkı sahibinin hakkın sürdürülmesini istemesi hakkın kötüye kullanılmasıdır. Her ne kadar intifa hakkının sona ermesi sebeplerini sayan Türk Medeni Kanununun 796. vd. maddelerinde eşyaya bağlı irtifak haklarında olduğu gibi şahsi bir irtifak hakkı olan intifa hakkının sona erdirilmesini malikin talep edebileceğine ilişkin bir hüküm yoksa da burada Türk Medeni Kanununun 785. maddesinin kıyasen uygulanması gerekir.
    Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda somut olaya gelince; Milli Eğitim Bakanlığına ait intifa hakkının 22.10.1987 tarihinde tesis edildiği, tesis edilirken sürenin kararlaştırılmadığı ve tesis tarihinden itibaren yüz yıl geçmediği, davaya konu taşınmazlarda davalı ... Bakanlığının fiili kullanımının bulunmaması intifa sebebinin ortadan kalkması anlamına gelmeyeceği gözönünde bulundurularak davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.03.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi