Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/6771
Karar No: 2021/2581
Karar Tarihi: 03.03.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/6771 Esas 2021/2581 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirkete rücuan tazminat davası açılmıştır. İlk derece mahkemesi davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi istinaf başvurusunu esastan reddetmiştir. Davacı Kurum vekilinin temyiz başvurusu üzerine yapılan incelemede, tebligatın doğru şekilde yapılmadığı anlaşılmıştır. Tebligat yapılacak kişilerin derecelendirildiğine dair Tebligat Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca, önce hükmi şahsın mümessilinden sonra gelen bir kişi veya evrak müdürü gibi esasen bu işlerle görevlendirilmiş bir kişi olması gerektiği belirtilmiştir. Aksi takdirde, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme tebligat yapılabilir. Dosyada eksiklikler olduğundan mahkeme, dosyanın geri çevrilmesine karar vermiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri Tebligat Kanunu'nun 12., 13. ve 35. maddeleri ve Türk Medenî Kanunu'nun 407., 448. ve 471. maddeleridir.
10. Hukuk Dairesi         2019/6771 E.  ,  2021/2581 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi
    ...

    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davacı Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    1-Tebligat Kanununun 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı kanunun 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler her hangi sebeple mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. 25.01.2012 tarihli ve 28184 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik Hükümlerine göre, kendisine tebliğ yapılacak memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde görev itibariyle tebligatın muhatabı olan tüzel kişinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdürü gibi esasen bu tür işlerle görevlendirilmiş bir kişi olması gerektiği, bu kişilerin de bulunmaması halinde bu hususların tebliğ evrakına yazılarak tebligat, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme yapılır.
    Hukuk Genel Kurulu"nun 14.12.2011 tarih ve 2011/21-882 Esas, 2011/767 sayılı kararında da vurgulandığı üzere, Tebligat Kanunu"nun 13"üncü maddesinde, kendisine tebligat yapılacak şahısların derecelendirildikleri görülmektedir. Bir kere, hükmi şahıslar namına kendilerine tebligat yapılabilecek salahiyetli mümessiller mutad iş saatlerinde işyerlerinde bulundukları ve o sırada evrakı bizzat alacak durumda oldukları takdirde memur ve müstahdemlere tebligat yapılamaz. Saniyen, memur veya müstahdemlere tebligat yapılabilecek hallerde de, önce kendisine tebligat yapılacak şahsın, şirketin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde vazife itibariyle muhatap hükmi şahsın mümessilinden sonra gelen veya evrak müdürü gibi esasen bu işlerle tavzif edilmiş bir kimse olması, böyle bir kimsenin bulunmaması halindedir ki (bu durum tebliğ mazbatasına dercedilmek suretiyle) o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme tebligat yapılabilir. Daha önce kendisine tebligat yapılması gereken kimselerin bulunmadıklarını veya tebligatı bizzat alamayacak durumda olduklarının ispatı bakımından mazbatada yer alacak kayıt bilhassa önemlidir (E. Moroğlu, Makalelerim I, İstanbul 2001, s. 4-5).
    Gıyabi hükmün davalı ... Dayanıklı Tüketim Malları Elektrikli Ev Aletleri Teks. San. Tic. Ltd. Şti."nin ticaret sicil adresine yöntemince tebliğ edilmediği anlaşılmış olup davalılardan ... Dayanıklı Tüketim Malları Elektrikli Ev Aletleri Teks. San. Tic. Ltd. Şti".ye, Tebligat Kanunun 12. ve 13. maddelerine uygun olarak, bu maddeler uyarınca tebliğ mümkün olmazsa, Tebligat Kanunu 35. maddesi hükmüne göre yukarıda belirtilen esaslar dahilinde yöntemince tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesi uyarınca 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere,
    2-Davalı ..., hakkında verilen mahkumiyet kararı nedeniyle kısıtlanarak kendisine vasi olarak ... tayin edilmiş ise de, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Ağır Ceza İlmat Masası’nın 07.12.2017 tarihli yazısına göre, davalı ...’in muhtemel tahliye tarihi olarak 06.11.2018 tarihi olacağının belirtilmesi karşısında, iş bu temyize konu dosyada gerekçeli kararın vasiye 23/10/2019, davacı temyiz dilekçesinin ise 09/11/2019 tarihinde tebliğ edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.
    Buna göre, Türk Medenî Kanunu"nun 407’nci maddesinde, bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir ceza ile cezalandırılan her erginin kısıtlanacağı; 448"inci maddesinde, vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasinin, vesayet altındaki kişiyi tüm hukukî işlemlerinde temsil edeceği; 471"inci maddesinde, özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûmiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayetin, hapis hâlinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkacağı yönündeki düzenleme gözetilerek;
    Davalı ...’in hangi tarihte hükümlülükten tahliye edildiği araştırılmak, vesayet mahkemesinden adı geçen davalının kısıtlılık halinin devam edip etmediği hususu da sorularak, vesayet halinin kalktığı tarih itibariyle vasinin görevinin de sona ereceği gözetilerek duruma göre gerekçeli karar ile davacı temyiz dilekçesinin davalı asile tebliği sağlanarak tebligat parçasının dosyaya eklenmesi,
    Dosyadaki noksanlar ikmal edildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 03/03/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi