Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/10142
Karar No: 2010/5400

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/10142 Esas 2010/5400 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi'nden verilmiş bir paydaşlığın giderilmesi davası kararına davalı Hazine tarafından temyiz edilmiştir. Mahkeme, adı geçen taşınmazın satış yoluyla giderilmesine karar verdiği için davalı Hazine bu kararı temyiz etti. Paydaşlığın giderilmesi davaları, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu olan taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşların arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı davalardır. Bu tür davalar için HUMK'nun 569. maddesi uyarınca dava taraflarının tamamının yer alması gerekmektedir. Bu dava durumunda, dava dilekçesi ile duruşma günü ve saati bildiren davetiye davalılara tebliğ edilmemiştir. Mahkeme, davalılar ... ve ...'a dava dilekçesinin usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi, taraf teşkilinin sağlanması ve ondan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerektiğini belirterek hükmün bozulmasına karar verdi. Bu kararda, Tebligat Kanunu'nun 21 ve Tüzüğün 28. maddesi de belirtilmiş ve davalı Hazine'nin harçtan muaf olduğu halde harçla sorumlu tutulması da eleştirilmiştir. Kanun maddelerinin detaylı ve açıklayıcı bir şekilde eklenmesi isteniyor.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/10142 E.  ,  2010/5400 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Hazine(Maliye Bakanlığı) tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, bir adet taşınmazın otaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi üzerine hüküm davalı hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HUMK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    1-Olayımıza gelince;ortaklığın giderilmesi istenilen ... ada ... parselin paydaşlarından ... mirasçısı davalı ...’ye dava dilekçesi ile duruşma gün ve saatini bildiren davetiyenin tebliğ edilmediği anlaşılmıştır.
    2-Tebligat Kanunu"nun 21 ve Tüzüğün 28. Maddesi gereğince muhatap yada muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan her biri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebligat memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarının tebliğ tutanağına yazıp imzalaması imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazıp, imzalaması gerekir.
    Davalılardan ... ve ...’a gönderilen dava dilekçesi ekli duruşma gününü bildirir davetiye, Tebligat Yasasanın 21. maddesine göre tebliğ edilmiş ise de davalıların adreste bulunmama sebebi yukarıda belirtilen ilgililerden sorularak tebligat parçasına yazılmadığı gibi ... için haber verilen komşu isminin yazılmadığı ve imzasının alınmadığı, ...’ın ise en yakın komşusuna haber verilmediği görülmüştür. Bu nedenle adı geçen davalılara yapılan tebligat geçersizdir.
    Bu durumda mahkemece davalılar ..., ... ve ...’ye dava dilekçesinin usulüne uygun olarak tebliğ olunması, taraf teşkilinin sağlanması ve ondan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde taraf teşkili sağlanmadan karar verilmesi doğru olmadığı gibi paydaş ...’ ait mirasçılık belgesinde adı geçen ... ile davalı ...’nın, ...’in mirasçılık belgesindeki ... ile davalı ...’in aynı kişi olup olmadıkları üzerinde durulmaması ve davalı hazine harçtan muaf olduğu halde harçla sorumlu tutulması da doğru değildir. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 4.5.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi