Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/2860
Karar No: 2010/5377
Karar Tarihi: a4.5.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/2860 Esas 2010/5377 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir alacaklı, davalı bir borçlu ile kira sözleşmesi yaparak kirada kalmıştır. Borçlu, kira parasını ödemediği için icra takibine uğramış ve bu süre zarfında itiraz etmiştir. Davacı alacaklı da itirazın kaldırılması ve borçlunun tahliye edilmesi talebiyle mahkemeye başvurmuştur. Mahkeme, itirazın kaldırılmasına ve borçlunun tahliyesine karar vermiştir. Borçlu, kararı temyiz etmiştir ve mahkeme bu temyiz itirazını kabul etmemiştir. Ancak borçlu, kira bedeli konusunda itirazda bulunmuş ve mahkemece kabul edilmemiştir. Mahkeme, davacı alacaklı tarafından sunulan sözleşmenin yazılı belge olmadığını belirtmiş ve borçlunun kabul ettiği aylık 150 TL üzerinden itirazın kaldırılması gerektiğini belirtmiştir. Kararda Kanunun 269/b maddesi de yer almaktadır. Bu madde, noterlikçe düzenlenen veya imzası tasdik edilmiş bir sözleşmenin olmadığı durumlarda, alacaklıların icra mahkemesinden itirazların kaldırılmasını talep edemeyeceğini belirtmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2010/2860 E.  ,  2010/5377 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :... İcra Mahkemesi

    İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Davacı alacaklı tarafından davalı borçlu aleyhine kira alacağının tahsili amacıyla başlatılan tahliye istemli icra takibine davalı borçlunun itiraz etmesi üzerine davacı alacaklı icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılması ve kiralananın tahliyesi isteminde bulunmuştur. Mahkemece davanın kabulüyle itirazın kaldırılmasına ve davalı borçlunun kiralanandan tahliyesine karar verilmesi üzerine karar davalı borçlu tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre temyiz eden davalı borçlunun tahliyeye ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı borçlunun alacağa yönelik temyiz itirazlarına gelince;
    Davacı alacaklı vekili, dava dilekçesinde, davalı borçlunun kiralananda kiracı olup hakkında kira paralarını ödememesi nedeniyle icra takibi yapıldığını, davalı borçlunun aylık kira miktarına ve alacağa itiraz ettiğini, ancak davalı borçlunun itirazlarının yerinde olmadığını, Nisan 2008 ayından itibaren kira parası ödemediğini, ayrıca Eylül-Kasım 2008 arası aylar kirasını ödemediğini de kabul ettiğini belirterek, itirazın kaldırılmasını ve kiralananın tahliyesini talep etmiştir.
    Davalı borçlu,davayı kabul etmediğini, aylık kira parasının 150 TL olup şimdiye kadar kira paralarının elden ödendiğini, ancak elinde herhangi bir belgesinin olmadığını, icra takibi yapıldığında Eylül-Kasım 2008 arası aylar kirasını da ödediğini, şu anda kira borcunun bulunmadığını, Kasım 2008 ayından sonraki kira paralarını banka şubesine yatırdığını, icra dosyasında belirtildiği kadar borcunun bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davacı alacaklı taraflar arasında varlığı uyuşmazlık konusu olmayan sözlü kira sözleşmesine dayanarak aylık 180 TL’den Nisan-Ekim 2008 arası aylar kirasının tahsili için ... İcra Müdürlüğü’nün 2008 / 1209 sayılı dosyası ile tahliye istekli icra takibi yapmış, takibe itiraz eden davalı borçlu, aylık kiranın 180 TL değil 150 TL olduğunu, kiralanana ilk girdiğinde 150 TL güvence parası ödediğini, alacaklıya Eylül-Kasım 2008 arası aylar kirası olarak 450 TL borcunun bulunduğunu, ödediği güvence parasının düşülmesi halinde sadece 300 TL borcunun kaldığını belirterek, kabul ettiği 300 TL kira borcunu 16.12.2008 tarihinde icra dosyasına ödemiştir.
    Davalı borçlu itirazında kira miktarına açıkça karşı çıktığına göre davacı alacaklı ancak İcra ve İflas Kanunu’nun 269/b maddesi gereğince noterlikçe re’sen düzenlenen veya imzası tasdik edilmiş bir sözleşmeye dayanarak icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir. Davacı alacaklı böyle bir belge sunamadığına göre davalı borçlunun itirazında beyan ettiği 150 TL’nin aylık kira bedeli olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda mahkemece davalı borçlunun kabul ettiği aylık 150 TL üzerinden itirazın kaldırılması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarda ( 1 ) No’lu bentte yazılı nedenlerle tahliyeye ilişkin hüküm kısmının ONANMASINA, yukarda ( 2 ) No’lu bentte yazılı nedenlerle davalı borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile kararın alacağa ilişkin kısmının BOZULMASINA ve onanan kısım için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına 4.5.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi