Abaküs Yazılım
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/2750
Karar No: 2021/9094
Karar Tarihi: 21.06.2021

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2021/2750 Esas 2021/9094 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, rücuen alacağın tahsili istemine ilişkin olarak açılan davada iki farklı mahkeme tarafından yetkisizlik kararı verilmesi sonucu devam eden bir uyuşmazlık hakkında karar vermektedir.
Davalılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunduğu, usul işlemlerinin her bir davalı için ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği, davalılardan Tekstil'in süresinde yetki itirazı bulunmadığından bu davalı açısından Ticaret Mahkemelerinin yetkisi kesinleşmiş olması gibi nedenler göz önüne alınarak, davanın ilk açıldığı 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin yetkili olduğuna karar verilmiştir.
Kanun maddeleri açıklaması:
- 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi: Bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğunu belirtmektedir.
- HMK'nun 17. maddesi: Sadece yetki sözleşmesinde belirtilen mahkemede dava açılabileceğini belirtmektedir.
- HMK'nun 21. ve 22. maddeleri: \"Davanın açılacağı yargı yeri\" başlığı altında, yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek için mahkemelerin uygul
5. Hukuk Dairesi         2021/2750 E.  ,  2021/9094 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Rücuen alacağın tahsili istemine ilişkin olarak açılan davada ... 2. Asliye Ticaret ve ... 1.Asliye Hukuk (Ticaret mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    Dava, rücuen alacağın tahsili istemine ilişkindir.
    ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesince, cevap süresi içerisinde yapılan yetki itirazı birlikte değerlendirildiğinde; sözleşmenin tarafları tacirdir, davanın dayanağı olan sözleşmenin 37/1.maddesinde yetki düzenlemesi yapılarak yetkili mahkeme olarak ... Mahkemeleri taraflarca kararlaştırılmıştır. HMK"nun 17.maddesine göre sadece yetki sözleşmesinde belirtilen mahkemede dava açılabileceğinden ve özellikle cevap süresi içerisinde de bu yönde itirazda bulunulduğu, davalılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunduğu gibi yetki itirazında bulunmayan şirketin de şirket merkez adresinin de Bozüyük oluşu da gözetilerek dava konusu uyuşmazlıkta mahkememizin yetkisizliği nedeniyle dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmiştir.
    ... 1.Asliye Hukuk (Ticaret mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 57/c maddesinde, ihtiyari dava arkadaşlığı; "Davaların temelini oluşturan vakıaların ve hukuki sebeplerin aynı veya birbirine benzer olması" şeklinde tanımlanmıştır. Yine HMK 58. maddede "İhtiyari dava arkadaşlığında, davalar birbirinden bağımsızdır. Dava arkadaşlarından her biri, diğerinden bağımsız olarak hareket eder." kuralı getirilmiştir. Davacı ile davalılar, dava dışı işçiye karşı müteselsilen sorumlu iseler de, iç ilişkide davalılar sadece kendi çalıştırdıkları sürelerden sorumludurlar. Bu nedenle, davalılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunduğu, usul işlemlerinin her bir davalı için ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği, davalılardan...Tekstil"in süresinde yetki itirazı bulunmadığından bu davalı açısından ... Ticaret Mahkemelerinin yetkisi kesinleşmiş bulunduğu gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
    Dosya kapsamından dava, 11/11/2015 tarihinde ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde taraflar arasında mevcut hizmet sözleşmeleri kapsamında davacı şirketin, dava dışı kişinin işçilik alacağından kaynaklı açtığı dava sonucu mahkeme ilamına dayalı olarak yapmış olduğu icra takibinden dolayı ödemek zorunda kaldığı tutarın, aralarındaki sözleşmelere dayalı olarak davalılardan tahsili istemine ilişkin olarak açılmış olup mahkemece verilen yetkisizlik kararı üzerine dosya ... 1.Asliye Hukuk (Ticaret mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesine gönderilmiş ve mahkemece 01/07/2020 tarihli celsede davalılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmadığı ve...Tekstil’in yasal süresinde usulüne uygun yetki itirazını ileri sürülmediği gerekçesiyle bu davalı yönünden karşı yetkisizlik kararı verilmek üzere dosyanın tefrikine karar verilmiştir.
    Somut olayda, kesin yetki durumu bulunmadığından ve davalı...Tekstil İnşaat Gıda ve İthalat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi ‘nin yetki itirazı ileri sürmediğinden, davanın ilk açıldığı ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesi yetkili hale gelmiştir. Bu durumda uyuşmazlığın, davanın ilk açıldığı ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesince görülüp çözümlenmesi gerekmektedir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 21/06/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.






















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi