Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/12351
Karar No: 2011/2691
Karar Tarihi: 25.03.2011

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2010/12351 Esas 2011/2691 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirketin karar defterindeki imzaların gerçek olmadığını iddia ederek kararların iptalini istemiştir. Davanın hangi mahkeme tarafından görülmesi gerektiği ile ilgili uyuşmazlık oluşmuş ve dosya Yargıtay'a gönderilmiştir. Yargı yeri belirleme, mahkemenin davaya bakmasına hukuki veya fiili bir engel oluşması veya iki mahkemenin yargı sınırlarının belirlenmesindeki tereddüt durumlarında mümkündür. Ancak birleştirme kararına karşı yargılamaya hangi mahkemenin devam etmesi gerektiği konusunda Yargıtay'a gönderme verilmesi halinde yargı yeri belirleme mümkün değildir. Kararda HUMK'nın 25. maddesi detaylı ve açıklayıcı bir şekilde açıklanmıştır.
17. Hukuk Dairesi         2010/12351 E.  ,  2011/2691 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen davada Adana 2.Asliye Ticaret ve Adana 1.Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı birleştirme ve yargılamaya hangi mahkemece bakılması gerektiğinin bildirilmesi biçiminde kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Dava, davalı şirket karar defterindeki kararların, davacıya ait imzaların gerçek olmadığı iddiası nedeniyle iptali istemine ilişkindir.
    Adana 2.Asliye Ticaret Mahkemesince, davanın Adana 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin 2009/202 esas sayılı dava dosyası ile hukuki ve fiili irtibat bulunması nedeniyle birleştirilmesine karar verilmiştir.
    Adana 1.Asliye Ticaret Mahkemesi ise, birleşen dosyanın mahkemeye ulaşmasından önce kendi mahkemelerinde görülen davada karar verildiğini bildirerek, birleştirme kararı verilen dosyayla ilgili olarak yargılamaya hangi mahkemenin devam etmesi gerektiği konusunda uyuşmazlığa çözüm olmak üzere dosyanın Yargıtay"a gönderilmesi yönünde karar vermiştir.
    HUMK’.nun 25. maddesinde, Yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına fiili veya hukuki bir engel çıktığı veya iki mahkemenin yargısal sınırları kapsamının belirlenmesinde tereddüt edildiği takdirde, yetkili mahkemenin tayini için Yargıtay’a başvururlar. İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar temyiz edilmeksizin kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme Yargıtay’ca belirlenir hükmüne yer verilmiştir.
    Somut olayda, her iki mahkeme tarafından görevsizlik ve yetkisizlik dışında, birleştirme ve birleştirilmesine karar verilen dosyanın mahkemeye ulaşmasından önce karara çıkması nedeniyle birleştirme kararı verilen dosyanın yargılamasına hangi mahkemece bakılması gerektiği konusunda uyuşmazlığa çözüm olmak üzere dosyanın Yargıtay"a gönderilmesi kararı verilmiştir. Yargı yeri belirtilmesi yukarıda da anıldığı gibi mahkemenin davaya bakmasına hukuki veya fiili bir engel çıkması, iki mahkemenin yargısal sınırlarının kapsamının belirlenmesinde tereddüt edilmesi ve karşılıklı olarak görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesi halinde olanaklıdır. Nihai karar niteliğinde bulunmayan birleştirme kararı ile buna karşı yargılamaya hangi mahkemece bakılması gerektiğine ilişkin olarak Yargıtay"a gönderme verilmesi halinde yargı yeri belirleme olanağı bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava dosyasının bu aşamada yargı yeri belirlenmesi koşulları bulunmadığından mahalline GÖNDERİLMESİNE, 25.03.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi