Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7489
Karar No: 2019/2050
Karar Tarihi: 06.03.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/7489 Esas 2019/2050 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, mirası reddin iptali istemiyle davalıları mahkemeye vermiştir. Davacı, davalılardan alacağı bulunduğunu, ancak davalıların murislerinin miraslarını reddettiği için alacağını tahsil edemediğini iddia etmiştir. Mahkeme, davalılarından birinin davayı reddetmiş, diğer davalılar için ise bir karar vermemiştir. Temyiz inceleme sürecinde, davalıların mirası kötü niyetle reddettiği iddiası gündeme gelmiştir. Bu iddianın doğruluğunun tespiti için davalıların malvarlığı araştırılmalı ve yeterli güvence gösterilmesi halinde mirasın reddinin geçersiz sayılmasına karar verilmelidir. Bu kapsamda, Türk Medeni Kanunu'nun 617. maddesi gereği, malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçıların mirası reddetmesi halinde, alacaklıların altı ay içinde reddin iptali talebiyle dava açabileceği hükme bağlanmıştır. Bu süreçte, mahkemece soruşturma yapılmadan verilen hükmün usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, temyiz itirazları kabul edilmiş ve kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 617. maddesi.
14. Hukuk Dairesi         2016/7489 E.  ,  2019/2050 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 27/08/2014 gününde verilen dilekçe ile mirası reddin iptali istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın davalı ... yönünden reddine diğer davalılar yönünden kabulüne dair verilen 27/10/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    İstek, mirası reddin iptaline ilişkindir.
    Davacı vekili; davacının, davalılardan alacaklı olduğunu, davalılardan ...’ın babası muris ..."ın 12/11/2012 tarihinde öldüğünü, davalı ...’ın muris ..."ın mirasını reddettiğini, mirasın diğer davalılar olan ...nin iki çocuğuna geçtiğini, ...nin iki çocuğu davalılar Nehir ve ..."ın da aynı icra dosyasından borçlu olduklarını, bu iki davalının da dedeleri Muris ..."ın mirasını reddettiklerini, davalıların murislerinin miraslarını reddetmeleri için haklı ve makul bir sebep bulunmadığını, alacaklarının tahsilini zorlaştırmak, imkansız hale getirmek amacıyla yapıldığını, M.K."nun 617. maddesi gereğince davalıların mirası red işlemlerinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkeme, davalı ... yönünden reddine diğer davalılar yönünden kabulüne karar vermiştir.
    Hükmü, davalılar vekili temyiz etmiştir.
    İstek, alacaklıları zararlandırmak amacıyla (kötüniyetle) yapılan reddin iptali isteğine ilişkin olup, Türk Medeni Kanununun 617. maddesine dayanmaktadır.
    Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse, alacaklıları veya iflas idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler (TMK. m. 617/1). Şu halde, kötüniyetle redden söz edilebilmesi için, reddeden mirasçının malvarlığının borcunu karşılamaya yetmediğinin sabit olması gerekir (TMK. m. 617). Onun için her şeyden önce davalı durumunda bulunan mirasçının malvarlığının borcunu karşılamaya yeterli olup olmadığı hususunun etraflı şekilde araştırılıp tespit edilmesi zorunludur. İcra takibinin uzun süre devam etmesi, tek başına acze delalet etmez. Zira aczin ne suretle gerçekleşeceği İcra İflas Kanununda gösterilmiştir (İc.İf.K. m. 105 ve 143). Davacı tarafından borçlu mirasçı hakkında “aciz vesikası” alınmamış olduğuna göre, mahkemece, davalının şahsi malvarlığının ret tarihindeki değeri tespit edilip, bu malvarlığının borcunun karşılamaya yeterli olup olmadığının usulünce araştırılıp saptanması; yeterli ise talebin reddi, yeterli olmadığının görülmesi halinde ise, davalı da yeterli güvence göstermediği takdirde reddin iptaline karar verilmesi gerekir. Açıklanan yönde araştırma yapılmadan eksik inceleme ile hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Öte yandan, mirasçıyı mirasın reddine yönlendiren sebeplerin anlaşılabilmesi bakımından terekenin aktif ve pasifinin araştırılarak borca batık olup olmadığı da tespit edilmelidir.
    Somut olayda, murisin ölüm tarihi itibariyle terekesinin açıkça borca batık olup olmadığı ve mirasçının terekeyi kabul anlamına gelen işlemler yapıp yapmadığı ve mirasçının malvarlığı araştırılmalıdır. Mirasçının malvarlığının borcunu karşılamaya yetmemesi halinde güvence göstermesi istenmelidir.
    Bu eksiklikler giderilmeden karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatıranlara iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06.03.2019 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

    (Muhalif)




    KARŞI OY
    Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya içeriğine göre, mahkeme kararı ve dayandığı gerekçeler usul ve yasaya uygun bulunduğundan yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddiyle hükmün onanması görüşündeyim. Sayın çoğunluğun bozma yönündeki görüşüne katılmıyorum.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi