Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/10087
Karar No: 2011/2152
Karar Tarihi: 11.03.2011

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2010/10087 Esas 2011/2152 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Keşan Sulh Hukuk ve Keşan 1. Asliye Hukuk (Aile M.S.) Mahkemeleri tarafından ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeniyle küçüklerin Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 404. maddesi gereğince vesayet altına alınması istemine ilişkin dava için yargı yerinin belirlenmesi gerekmektedir. Çocukların anne ve babasının boşandığı ancak velayet düzenlemesi yapılmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle öncelikle anne veya babaya velayet tevdii yapılıp yapılmayacağı belirlenmelidir. Velayetin tevdii konusunda görevli mahkeme Aile Mahkemesi olup, çocuklara vasi tayini için vesayet makamına ihbar gerekecektir. Bu sebeple, Keşan 1. Asliye Hukuk (Aile M.S.) Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 25. ve 26. maddeleri ile TMK'nın 404. maddesi belirtilmiştir.
17. Hukuk Dairesi         2010/10087 E.  ,  2011/2152 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Küçükler hakkında vesayet hukukuna ilişkin olarak açılan davada Keşan Sulh Hukuk ve Keşan 1.Asliye Hukuk ( Aile M.S.) Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-

    Dava, küçüklerin Türk Medeni Kanununun 404. maddesi gereğince vesayet altına alınması istemine ilişkindir.
    Keşan Sulh Hukuk Mahkemesince, görevin Aile Mahkemesine ait olduğu belirtilerek görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
    Keşan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ise ( Aile M. S.) TMK"nun 404. maddesindeki düzenlemeye göre görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
    Çocuklar ...,... "nın anne ve babasının boşandığı ancak velayet düzenlemesi yapılmasının unutulduğu anne ve babanın hayatta bulunduğu anlaşılmaktadır. Anne ve babanın hayatta olması halinde aslolan ergin olmayan çocukların velayet altında bulunmaları olduğundan öncelikle anne ya da babaya velayetin tevdi edilip edilmeyeceğinin tespiti gerekir. Velayetin tevdii konusunda görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin anne ve babaya velayetin tevdiini uygun görmemesi halinde ancak, çocuklara vasi tayini için vesayet makamına ihbar gerekecektir. Öncelikle sorun velayetin anne ve babaya tevdi edilip edilmeyeceği olduğundan Aile Mahkemesi görevlidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; HUMK.’nun 25. ve 26. maddeleri gereğince Keşan 1.Asliye Hukuk ( Aile M.S.) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 11.03.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi