9. Hukuk Dairesi 2011/15674 E. , 2013/11610 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... Dündar tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı avukatı, işyerinin kapanması nedeniyle davacının iş akdinin fesih edildiği ve akdin feshinden sonra işçilikten doğan alacaklarının ödenmediği iddiasıyla, kıdem, ihbar tazminatları, fazla mesai ile ulusal bayram ve genel tatil çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
İş akdinin işyerinin kapanması nedeniyle fesih edildiğini, davacının ücret ve vergi iadelerini eksiksiz aldığını, davacının daha önce çalıştığını iddia ettiği ... Tur. AŞ ile aralarında organik yada yönetsel bir bağ bulunmadığını, dolayısıyla adı geçen şirket nezdinde geçen çalışmalardan müvekkili şirketin sorumlu tutulamayacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının bildirimlerinin yapıldığı dava dışı ... Turizm Tic AŞ ile davalı arasında fiili ve organik bağ bulunmadığı, davalı işverene ait işyerinde geçen 2 ay 4 gün olan çalışma süresi nedeniyle davacının kıdem tazminatına hak kazanamayacağı gerekçesi ile 2 ay davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacı avukatının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İş Kanununun 6. Maddesine göre, "İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer". İşyeri kavramı ise, Kanunun 2. Maddesinde tanımlanmış olup "İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir". "İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş
organizasyonu kapsamında bir bütündür". Bu hükümler çerçevesinde, işyerinin maddi ve maddi olmayan unsurları ile birlikte işgücü bir başkasına devredilmiş ise ortada "İşyeri devri" vardır. Belirtelim ki, İş Kanununun 6. Maddesinde devralanın sorumluluğunun doğabilmesi için işyerinin bir bölümünün dahi devredilmesi olması gerekli ve yeterlidir. Bu husus tespit edilirken somut olayın tüm unsurları dikkate alınarak, bu çerçevede ilgili işletme ve işyerinin türü, maddi unsurların devredilip devredilmediği, işçilerin çoğunluğunun devredilip devredilmediği, müşterilerin devredilip devredilmediği, devirden önce ve sonra gerçekleştirilen faaliyetler arasındaki benzerlik derecesi, işyerinde faaliyet askıya alınmış ise bunun süresi hep birlikte değerlendirilmek suretiyle ekonomik birliğin kimliğini koruyarak devredilip devredilmediğinin belirlenmesi gerekir. Bu değerlendirme neticesinde "ekonokmik birlik"in kimliğini koruyan bir şekilde devredildiği söylenebiliyorsa burada işyerinin devredildiği kabul edilmelidir. Dava konusu uyuşmazlıkta, davalı ... Eğl. Ve Spor Hiz. Tur. Tic. Ltd. Şti"nin daha önce dava dışı ... Turizm Tic. A.Ş. tarafından işletilmekte olan "Hilton ... ...Park" işyerini daha önceden o işyerinde çalışmış olan personeli ile birlikte, yapılan işin yürütümünde hiçbir değişiklik söz konusu olmaksızın ve kısa bir fasılayı müteakiben işletmeye devam ettiği, davacının çalışmasını kısa bir ara verme hariç bu iki şirket nezdinde geçtiği anlaşıldığından, Dairemizin kararlılık kazanan içtihatlarında öngörüldüğü gibi, söz konusu işverenler arasında işyerinin devrine ilişkin bir sözleşme olmamasına rağmen işçinin sonraki alt işveren nezdinde çalışması halinde İş Kanununun 6.maddesi anlamında bir devir olarak işyeri devrinin söz konusu olduğunun kabulü gerekmektedir.
Mahkemece, davacının dava dışı ... Tur Tic AŞ’ne ait işyerindeki çalışmaları ile davalı şirketteki çalışmaları işyeri devri esaslarına göre değerlendirilerek her iki işyerinde geçen çalışmaların toplamı üzerinden alacak kalemlerinin değerlendirilmesi gerekirken hatalı değerlendirme ile sadece davalı şirket nezdindeki çalışmanın esas alınarak hesaplanması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.04.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.