Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1114
Karar No: 2019/2692

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/1114 Esas 2019/2692 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki bir boşanma davası sonucunda mahkemece verilen karar temyiz edilmiştir. Dairemizce yapılan incelemede, kesinleşen hususlar dışındaki yönlere ilişkin olarak yeniden hüküm kurulmasının doğru olmadığı ve bu nedenle kararın bozulması gerektiği görülmüştür. Ayrıca, tazminat miktarının daha uygun bir şekilde takdir edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu m. 4 (Hakkaniyet ilkesi)
- Türk Medeni Kanunu m. 174/1 (Maddi tazminat)
- Türk Medeni Kanunu m. 174/2 (Manevi tazminat)
- Türk Borçlar Kanunu m. 50-51 (Tazminat)
2. Hukuk Dairesi         2019/1114 E.  ,  2019/2692 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVACI-DAVALI : ...
    DAVALI-DAVACI : ...
    DAVA TÜRÜ :Karşılıklı Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı kadın tarafından kusur belirlemesi, tazminatlar ve nafakaların miktarı, yoksulluk nafakası talebinin reddi ile kişisel ilişki yönünden; davalı-karşı davacı erkek tarafından ise kusur belirlemesi, kadın lehine hükmedilen tazminatlar, kadın lehine hükmedilen tedbir nafakası ve ortak çocuğun velayeti yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, mahkemece bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve bozmanın kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan yönlere ait temyiz itirazlarının incelenmesi artık mümkün bulunmamasına göre davalı-karşı davacı erkeğin tüm, davacı-karşı davalı kadının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Mahkemece verilen davacı-karşı davalı kadının davasının kabulü, erkeğin karşı davasının reddine ilişkin ilk hüküm tarafların temyizi üzerine Dairemizin 19.10.2015 tarih ve 2015/1937 esas ve 2015/18736 karar sayılı kararı ile erkeğin davasının da kabulü gerektiği yönünde bozulmuştur. Bozma sonrası mahkemece verilen hükümle tarafların davalarının kabulü ile eşit kusurlu oldukları gerekçesiyle tazminat taleplerinin reddine dair karar verilmiş, bu karar davacı-karşı davalı kadın tarafından kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri, nafakalar ve kişisel ilişki yönünden, davalı-karşı davacı erkek tarafından ise kadının kabul edilen boşanma davası, kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri, ortak çocuğun velayeti ve nafakalar yönünden temyizi üzerine Dairemizin 23.05.2017 tarih ve 2016/11662 esas ve 2017/6097 karar sayılı ilamı ile davalı-karşı davacı erkeğin ağır kusurlu olduğu, davacı-karşı davalı kadın lehine maddi ve manevi tazminata ve kadın lehine TMK m. 169 gereği tedbir nafakasına hükmolunması gerektiği belirtilerek bozulmuş, temyize konu diğer yönlere ilişkin olarak ise hüküm onanmıştır. Bozulmasına karar verilen hususlar yönünden yeniden yapılan yargılamada, kesinleşen kısımlar hakkında hüküm kurulamaz. Bu nedenle, bozmadan sonra yapılan yargılama sonucu, bozma kapsamı dışına çıkılmak suretiyle temyize ve bozmaya konu olmayarak kesinleşen tarafların boşanma davaları, velayet, ortak çocuk lehine hükmedilen tedbir ve iştirak nafakası, kadının yoksulluk nafakası talebinin reddi ve tefrik edilen alacak talebi, erkeğin tazminat taleplerinin reddi ile vekâlet ücretleri hakkında yeniden hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
    3-Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davacı-karşı davalı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanunu"nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Türk Borçlar Kanunu"nun 50 ve 51. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi (TMK m. 174/1) ve manevi (TMK m. 174/2) tazminat takdiri gerekir. Bu yönler gözetilmeden hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın Abdullah"a yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna ve 176.60 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
    istek halinde temyiz peşin harcını yatıran Seçil"e geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 13.03.2019 (Çar. )








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi