Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/947
Karar No: 2013/11431
Karar Tarihi: 09.04.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/947 Esas 2013/11431 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/947 E.  ,  2013/11431 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ

    DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin ücreti, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, bayram ve genel tatil ücreti ile ücret alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 09.04.2013 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ... ile karşı taraf adına Avukat ....geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı işçi, davalıya ait ... Yat Limanındaki lüks lokantada 01.03.2001-15.10.2001 ve 04.06.2004-11.05.2009 tarihleri arasında aşçıbaşı olarak çalıştığını, 11.05.2009 tarihinde iş akdinin işveren tarafından yasaya uygun olmayan biçimde sonlandırıldığını, sabah 06.00 akşam 15.00 ve 3 saat dinlenmeden sonra aynı gün akşam 18.00 gece 24.00 arasında sürekli olarak çalıştığını, fazla çalışma ve yoğun iş temposu nedeniyle 2009 yılı Ocak ayında ağrılarının arttığını ve iş yerinin işlerin aksayacağı düşüncesiyle izin vermediğini, daha sonra ağrılarının artması üzerine işverenin davacıyı 01.03.2009-20.03.2009 tarihleri arasında 20 gün zoraki ücretsiz izne ayırdığını, davacının tekrar işe başladığında işi kendisinin terk etmesi için zorlandığını ve hakaretlere uğradığını, maaşlarının ödenmediğini ve işini terke zorlandığını, en son 4 aylık biriken maaşının bankaya yatırıldığını ve iş sözleşmesinin işverence feshedildiğini ileri sürerek ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, fazla mesai, hafta tatili, yıllık ücretli izin, bayram ve genel tatil ücreti ile 2007 yılında ödenmeyen ücretlerin tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı işveren davacının istifa ettiğini ve ibraname verdiğini, fazla çalışma yapmadığını, hafta tatili ile yıllık izinlerini kullandığını savunmuştur.
    Mahkemece, davacının ücret ödemelerine karşın istifaya zorlandığı, istifa iradesinin fesada uğradığı kabul edilerek işçinin iş akdinin haksız nedenle feshedildiği, davacının hak etmiş olduğu kıdem ve ihbar tazminatı ile kendisine ödenmeyen yıllık izin ücreti, fazla çalışma ve hafta tatili ile genel tatil alacaklarının hüküm altına alınması gerektiği belirtilerek isteklerin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı yasal süresi içinde davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.


    2- Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı, hafta tatili ile bayram ve genel tatillerde çalışıp çalışmadığı yönlerinden taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Sözü edilen çalışmalarla ilgili ispat yükü işçidedir. Davacı işçi bu yönde yazılı delil sunamamış, tanık beyanlarıyla iddiasını ispata çalışmıştır. İşyerinde çalıştığını belirten davacı tanıklarından her ikisi de hesaplamaya konu dönem öncesinde davalıya ait işyerinde çalışmışlardır. Davacının işyerinde çalışması 2004-2009 yılları arasında gerçekleştiği halde davacı tanıklarının bazıları daha önceki yıllarda çalışmış ve işyerinden ayrılmış kişilerdir. Davacının dinlettiği diğer tanıklar ise, davacının eşi, kardeşi ve ev sahibi olup işyerindeki çalışma düzenini tam olarak bilmeleri mümkün değildir. Bu itibarla sözü edilen tanık beyanlarına göre davacının haftada 33 saat fazla çalışma yaptığı, hafta tatili kullanmadığı ve dini bayramların ilk günü hariç bayram genel tatillerde çalıştığının kabulü doğru olmaz. Ancak davalı tanıklarının da işyerinde çalışma düzeniyle ilgili açıklamaları olup, özellikle davalı tanığı ... beyanına göre hafta tatillerinde çalışmamış olsa da, davacının işyerinde haftada15 saat fazla çalışma yaptığı ve bayram tatillerinde dönüşümlü olarak çalıştığı anlaşılmaktadır.
    Dosya içeriğine göre ispatlanamayan hafta tatili ücreti isteğinin reddine karar verilmesi gerekirse de, gerekirse fazla çalışma ile bayram ve genel tatil ücretleri bakımından bilirkişiden ek hesap raporu alınmalı ve sonucuna göre taktiri indirim hususu da düşünülerek bir karar verilmelidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 990.00 TL.duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09.04.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi