Esas No: 2021/10512
Karar No: 2021/2501
Karar Tarihi: 09.09.2021
Danıştay 2. Daire 2021/10512 Esas 2021/2501 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/10512
Karar No : 2021/2501
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…., K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; davacı tarafından, Nevşehir ili, Avanos ilçesi, ... Mahalle, … Sokakta bulunan park içerisindeki belediyeye ait dükkanın 15/06/2015 tarihine kadar boşaltılması yönünde tesis edilen Avanos Belediye Başkanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmaz mallarla belediyenin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların tahliyesinin ancak gayrimenkullerin bulunduğu yer mülki amirince sağlanabileceği, dava konusu işlemin ise davalı idarenin alt birimi olan mali hizmetler müdürlüğünce tesis edildiği, bu nedenle yetki yönünden hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Mahkeme kararının hukuka uygun olmadığı, Belediye Kanununda 2886 sayılı Kanunun belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Onuncu Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının "Ortak Hükümler" kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
Nevşehir ili, Avanos ilçesi, ... Mahalle, … Sokakta bulunan Avanos Belediyesine ait park içerisindeki yapının, davacı tarafından yapılarak yine davacı tarafından büfe olarak işletildiğinin tespit edilmesi üzerine, davalı belediye tarafından ecrimisil tahakkuk ettirildiği, bunun yanında ayrı bir işlemle davacıdan büfenin tahliyesinin de istenildiği, bakılan davanın davacının tahliyesinin istenilmesine ilişkin Avanos Belediye Başkanlığı işleminin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesinin 3. fıkrasının (d) bendinde; dava konusu işlemlerin, idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olup olmadığı yönünden inceleneceği; 15. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde ise kesin ve yürütülmesi gerekli olmayan işlemlere karşı açılan davaların reddedileceği hüküm altına alınmıştır.
2886 sayIlı Devlet İhale Kanunu'nun 75. maddesinin 1. fıkrasında ise; Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların, gerçek ve tüzel kişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden ecrimisil isteneceği; 4. fıkrasında da, işgal edilen taşınmaz malın, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edileceği hükmü yer almıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava dosyasının incelenmesinden; davacı tarafından işletilen büfenin, davalı idarenin bilgisi dışında inşa edildiğinin anlaşılması üzerine, dava konusu işlemle davacıdan taşınmazın boşaltmasının istenilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Yukarıda aktarılan 2886 sayılı Kanun'un 75. maddesi uyarınca, Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların tahliyesinin, ancak gayrimenkullerin bulunduğu yer mülki amirince sağlanacağı açık olup, idarelerce bu taşınmazların rızaen tahliye edilmesine yönelik olarak tesis edilen işlemlerin bildirim mahiyetinde olduğu, doğrudan ve kendiliğinden tahliye sonucu doğurmadığı, bu nedenle de idari davaya konu olacak nitelikte icrailik taşımadığı tartışmasızdır.
Bu durumda, dava konusu işlemin, davacının taşınmazı rızaen tahliye etmesinin istenmesine ilişkin olduğu, idari yargıda iptal davasına konu olabilecek, kesin ve yürütülmesi zorunlu icrai işlem niteliği taşımadığı dikkate alındığında, 2577 sayılı Kanun'un 15. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerekirken dava konusu işlemin iptali yolunda verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Nitekim dava konusu bildirimden sonra, taşınmazın tahliyesine karar verilmesi istemiyle 02/07/2015 tarihinde mülki idare amirine bildirimde bulunulduğu görülmektedir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN KABULÜNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen .. günlü, E:…, K:… sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun temyize konu kararın verildiği tarih itibarıyla yürürlükte olan haliyle 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca BOZULMASINA,
3. Aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası uyarınca, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen İdare Mahkemesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Yasa'nın (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/09/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.