Esas No: 2020/2501
Karar No: 2021/2594
Karar Tarihi: 13.09.2021
Danıştay 2. Daire 2020/2501 Esas 2021/2594 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2501
Karar No : 2021/2594
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Belediye Başkanlığı
VEKİLLERİ : Av. ... , Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesi'nce verilen ... günlü, E: ..., K: ... sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Bayraklı Belediyesi, Mali Hizmetler Müdürlüğü'nde icra şefi olarak görev yapan davacının, Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca 16/03/2015 tarihinde yapılan "kütüphane müdürlüğü" sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Danıştay İkinci Dairesi'nin 15/01/2020 günlü, E:2016/7534, K:2020/361 sayılı bozma kararına uyularak verilen ... İdare Mahkemesi'nin temyize konu kararıyla; uyuşmazlık konusu olayda, dosya içeriğindeki bilgi ve belgelere göre, iptali istenilen sözlü sınavın Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirildiği, sınav kurulu üyelerince sözlü sınav konularına ilişkin olarak ayrı ayrı değerlendirme puanları verilmek suretiyle davacının sözlü sınav notunun belirlendiği, bu nedenle dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dava konusu sözlü sınavda sorulan sorulara yeterli puanı alacak şekilde cevap vermiş olmasına rağmen 68,50 puan aldığı, adaylara sorulan soruların kur'a yöntemiyle belirlenmediği, tüm adaylara aynı soruların sorulduğu, başarısız sayılma işleminin hangi objektif kriterlere dayanılarak tesis edildiğinin belirlenemediği, Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin yürürlükten kaldırıldığı, yeni yönetmelikte sözlü sınav kurul üyelerinin sınava katılan personeli, yönetmelikte belirlenen ölçütlere göre değerlendireceği ve verilen her puanın ağırlığına göre gerekçelendirileceğinin belirtildiği, bu durumda yeni yönetmelikle, sınava giren personelin objektif kriterlere göre değerlendirilmesinin amaçlandığının açık olduğu, oysa davacının sınav puanının komisyon üyelerince gerekçelendirilemediği, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek İdare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesi'nce; dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. ... İdare Mahkemesi'nce verilen ... günlü, E: ..., K: ... sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/09/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY :
Anayasa'nın 70. maddesinde "Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.";
128. maddesinde" Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/12 md.) Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir." hükümleri yer almaktadır.
Bu kurallara göre, "kamu hizmeti görevlilerinin"; hizmete alınmada ve bu kapsamda hizmet içinde; görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilmeden özlük haklarının kanunla düzenlenmesi gerekmektedir.
Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile.... çalışan memurların kapsamına bulunduğu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 3. maddesinde; Kanun'un temel ilkelerinin belirlenip, Kariyer: "Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.", Liyakat: "Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır." şeklinde ifade edilmiştir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile yapılan düzenlemelerle görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin kurallar belirlenmiş, 15. maddesinde; belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki personel için bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak şartları ve yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe aykırı olmamak üzere çıkaracakları yönetmelikle düzenler kuralına yer verilmiştir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin;
13. maddesinde; sözlü sınava, yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır. İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
d) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
e) Genel kültürü ve genel yeteneği,
f) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır, kuralları getirilmiş, bu kurallar; Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinde de yer almıştır.
Davranış ve düşüncelere ilişkin bilgi edinme amacıyla bir kişiyle yapılan sorulu cevaplı görüşme olan mülakat, kamu görevlerine girişte yapılan yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte olup, yazılı sınavla bilgisi ölçülen kişilerin, mesleğe uygun tavır ve davranışlara, yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla; sözlü sınav ise, amacı bakımından yazılı sınava benzemekte olup, bilgi ölçme amacıyla yapılmaktadır.
Davacı, Bayraklı Belediyesi, Mali Hizmetler Müdürlüğü'nde icra şefi olarak görev yapan davacının, Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, 16/03/2015 tarihinde yapılan "kütüphane müdürlüğü" sözlü sınavının ve başarısız sayılmasına ilişkin işleminin iptalini istemiştir
Dava dosyasındaki belgeler, incelendiğinde; görevde yükselme eğitimine katılan ve kütüphane müdürlüğü için yapılan yazılı sınava 4 adayın katıldığı, yazılı sınav sonucunda 100 puan üzerinden; 98,3- 96,67- 88,33- 85,00 puan alan adaylara, yazılı sınavdan 3 ay sonra yapılan ve sözlü sınavda;
yazılı sınav konularından sorulan sorulardan, 100 üzerinden yapılan değerlendirmede sırasıyla 72- 57- 0- 86 puan verildiği "sıfır" puanla değerlendirilen adayın sözlü sorulara cevap vermediğinin değerlendirme formuna not olarak düşüldüğü, diğer adayların yazılı sınavda aldığı puanlar ile sözlü sınavın; yazılı sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi yönünden aldığı puanlar değerlendirildiğinde; yazılı sınavda 4. olan adayın puanlarının ( 85,00-86) biri biri ile uyumlu iken diğer iki adayın puanlarında ( 98,3-72=26,3 , 96,67- 57=39,67) ciddi bir sapma olduğu;
Sözlü sınavın diğer konularına ilişkin kısmı incelendiğinde ise; " Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü," bakımından; yazılı sınava katılan 4 aday arasından, 100 puan üzerinden 98,3 alan ve 1. sırada olan adayın ( davacının) "75-70"; 96,67 alan ve 2. olan adayın ise "60-50"; 85,00" alan ve 4. olan adayın ise "80-95" puanla değerlendirildiği, yazılı sınavda çok yüksek puan alan adayların hangi nedenle sözlü sınavda; muhakeme ve kavrama yönünden başarısız ve ya en aza yakın başarılı bulunduğunun davalı idarece ortaya konulması gerektiği, ayrıca sınav kurulunca diğer konularda verilen puanların da benzer nitelikte olduğu ve yapılan puanlamaların nedenini gösterir tespitlerin dosyaya sunulmadığı görülmektedir.
Bu durumda, yazılı sınavı yapan aynı idare tarafından yapılan sözlü sınavın, ölçme ve derlendirmesinin ve davacının 68,50 puan verilerek başarısız sayılmasının hukuka uygun olmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Öte yandan; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 12. maddesinde; başarı puanı şube müdürü, müdür aynı düzeydeki kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir kuralına aykırı olarak, dava konusu işlem tarihi itibarıyla yürürlükte olan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin, "Başarı sıralaması" sıralaması başlıklı 17. maddesinde; başarı puanı, şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki kadrolara atanacaklar için sözlü sınav esas alınmak suretiyle tespit edilir kuralına yer verilmiş ise de, Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, 16/03/2015 tarihinde yapılan "kütüphane müdürlüğü" sözlü sınavı sonucunda, "kütüphane müdürlüğü" kadrosuna atamada, sınava katılanların yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasının dikkate alınması gerekeceği açıktır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz isteminin kabulü ile temyize konu kararın bozulması gerektiği oyu ile daire kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.