Esas No: 2020/3029
Karar No: 2021/2987
Karar Tarihi: 13.09.2021
Danıştay 7. Daire 2020/3029 Esas 2021/2987 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/3029
Karar No : 2021/2987
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü) …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Otomotiv Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından ilk iktisabı sırasında tadil ettirilerek tescili yapılmak suretiyle alıcıya teslim edilen … açık kasalı çift kabin kamyonetin, 87.03 pozisyonunda öngörülen vergi oranına göre hesaplanması gereken özel tüketim vergisinin 87.04 pozisyonunda öngörülen vergi oranına göre hesaplandığından bahisle, takdir komisyonu kararına dayanılarak davacı şirket adına 2010 yılının Nisan dönemi için tarh edilen özel tüketim vergisi ile kesilen vergi ziyaı cezasına ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararına uymak suretiyle, olayda, davacı şirket tarafından teslimi gerçekleştirilen … marka açık kasalı çift kabin kamyonetin yapılan tadilat sonrasında kapalı fiber kasalı çift kabin kamyonet haline dönüştürülmesinin aracın istiap haddi veya kullanım tarzında herhangi bir değişikliğe olanak tanımadığından, yapılan tadilatın, aracın eşya taşımaya mahsus kamyonet niteliğini kaybettirmediği, dolayısıyla, söz konusu tadilin vasfının ve gümrük tarifesi istatistik pozisyonu numarasının değişmesine neden olabilecek nitelikte bir fiziki müdahale olarak kabulüne imkan bulunmadığı, bu itibarla "87.04 Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar" sınıfında beyan edilmesi ve özel tüketim vergisinin de bu pozisyonda öngörülen oranda vergiye tabi olması gerektiği sonucuna varıldığından, davacı adına tarh edilen özel tüketim vergisi ve kesilen vergi zıyaı cezasında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür. Anılan Kanun'un 50. maddesinin 4. fıkrasında, "Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılır." hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda, mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, mahkemelerce bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.
Temyiz istemine konu yapılan kararın Dairemizin 04/10/2017 tarih ve E:2016/1357, K:2017/5510 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyiz konusu karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/09/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.