Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/5666
Karar No: 2019/6998

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2019/5666 Esas 2019/6998 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kiracısı olduğu villanın yönetimiyle ilgili davalı ile anlaşmazlığa düştü. Davacı, davalının usulsüz ve tek taraflı olarak belirlediği aidat bedeline itiraz ederek fazla ödemiş olduğu paranın geri ödenmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, istirdat için gerekli şartların oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddetti. Ancak, dava asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle sulh hukuk mahkemesinde açıldığından kararın bozulmasına karar verildi. Uyuşmazlığa Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin değil, genel hükümlerin uygulanması gerektiği belirtildi. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun \"Görevin Belirlenmesi ve Niteliği\" başlıklı 1. maddesine göre, mahkemelerin görevinin ancak kanunla düzenleneceği ve göreve ilişkin kuralların kamu düzeninden olduğu belirtilmektedir. Özel bir kanun hükmü ile açıkça sulh hukuk mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen bütün dava ve işler asliye hukuk mahkemesinde görülür. Kanun maddeleri: Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 66. ve devamı maddeleri, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 1. maddesi.
20. Hukuk Dairesi         2019/5666 E.  ,  2019/6998 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ...mahallesi 115 ada 19 parselde kayıtlı olan ...numaralı villada davacının kiracı olduğunu, kullanım hakkı sahibi olmasının dayanağının 04/10/1999 tarihli sözleşme olup, davalı şirketin, davacının kiracı olduğu gayrimenkulü ... 2003/4 Esas sayılı dosyasıyla yapılan ihale sonucu devraldığını, ihale sonrasında 01/04/2010 tarihinde site yönetimine davalı şirketçe gönderilen yazıyla... yönetim görevinin sona erdiğini ve yönetimin artık davalı şirkette olduğunun bildirildiğini, bu bildirimden sonra davalı tarafça toplanan aidat bedelinin sözleşmede belirlenenin çok üzerine, hatta 2010 ve 2011 yılı için aylık 800,00-TL"ye çıkarılarak hak sahiplerine bildirimde bulunulduğunu, sözleşmeye, usul ve yasalara aykırı ve tek taraflı olarak aidat belirlemesi yapıldığını, 2010 ve 2011 yılları için sözleşme hükümlerine göre ödenmesi gereken bedelin davalı tarafça keyfi olarak belirlediğini beyan ederek; maddi manevi tazminat taleplerinin saklı tutulması kaydıyla, iki yıllık borçtan sorumlu olamadıklarının tespitine, mahkemece tespit olunan aidat miktarına göre davacı tarafından ödenen miktara mahsuben fazlaya ilişkin hakları saklı olmak kaydıyla 7.000,00 TL fazla ödemenin taraflara iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; istirdat için gerekli şartların oluşmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dava; 2010 ve 2011 yılı için fazla tahsil edildiği iddia edilen paranın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle istirdadı istemine ilişkindir.
    Dava konusu site birden fazla parsel üzerinde kurulu olup, Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5711 sayılı Kanunun 22. maddesi ile Kat Mülkiyeti Kanununun 66. ve devamı maddelerinde düzenlenen Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler uyarınca sitede henüz toplu yapı yönetimine geçilmediği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu nedenle uyuşmazlığa Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin değil, genel hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Buna göre, görev hususu da genel hükümler uyarınca tayin edilmelidir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun "Görevin Belirlenmesi ve Niteliği" başlıklı 1. maddesinde, mahkemelerin görevinin ancak kanunla düzenleneceği ve göreve ilişkin kuralların kamu düzeninden olduğu belirlendiğinden bu hususun mahkemelerce yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınması gerekir. Hukukî uyuşmazlıklarda asliye hukuk mahkemelerinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisnadır. Özel bir kanun hükmü ile açıkça sulh hukuk mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen bütün dava ve işler asliye hukuk mahkemesinde görülür. Bu durumda mahkemece, davada asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 27/11/2019 günü oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi