Abaküs Yazılım
11. Daire
Esas No: 2003/4189
Karar No: 2004/2653
Karar Tarihi: 07.06.2004

Danıştay 11. Daire 2003/4189 Esas 2004/2653 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2003/4189
Karar No : 2004/2653


Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü
ANKARA
Vekili : …
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İsteğin Özeti : Askerlik vazifesini yapmakta iken yaralanarak malul duruma düşen davacının 3713 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmesi yolundaki talebinin reddine dair işlemin iptali istemiyle açtığı davada; ... İdare Mahkemesi … günlü ve E:…, K:… sayılı kararıyla; dosya içeriğinin yasal mevzuatla birlikte değerlendirilmesinden davacının terör eylemlerine karşı tedbir alınması ve terör eylemlerini önleme faaliyeti sırasında tim arkadaşının görev gereği tam dolduruşta ve emniyeti açık bulunan silahından çıkan kurşunlar sonucu meydana gelen yaralanma olayının 3713 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilerek Kanunca tanınan haklardan yararlandırılması gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir. Davalı idare tarafından, 3713 sayılı Yasanın 21. maddesi memur ve kamu görevlisi iken terör eylemleri sırasında yaralananları kapsamakta olup er ve erbaşların bu yasa hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin bir hüküm bulunmadığı ileri sürülerek mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince dosyanın tekemmül ettiği görüldüğünden davalı idarenin yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeksizin için işin esasına geçilerek gereği görüşüldü:
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 1. maddesinde, terör; baskı, cebir ve şiddet, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ilkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığını bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü eylemler olarak tanımlanmış, 21. maddesinde ise, memur ve kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, sakatlanan, ölen ve öldürülenler hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağı, ayrıca malul olanlarla ölenlerin aylığa müstehak dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarının bunların görevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan emekli olanların terör nedeniyle öldürülmeleri halinde ise, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı ve kanuna göre kendisine bağlanabilecek emekli ikramiyesinden az olamayacağı, yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malul olanlar ile ölenlerin dul ve yetimlerine en yüksek devlet memuru aylığı üzerinden, diğerlerine mevcut aylıkları üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödeneceği, bu bent hükümlerine göre ilgililere fazla olarak yapılan ödemelerin faturası karşılığının ilgili sosyal güvenlik kuruluşlarınca Hazineden tahsil edileceği kurala bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 12/II-k maddesinde, vazife malullükleri ile vazifeden doğma ölümleri halinde erlerin de Sandıktan faydalanacakları kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, askerlik görevini yapmakta iken yaralanarak malul duruma düşen ve 2330 sayılı Kanun uyarınca 6. dereceden vazife malulü kabul edilerek aylık bağlanan davacının 3713 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmesi yolundaki talebinin 3713 sayılı Yasanın 21. maddesi memur ve kamu görevlisi iken terör eylemleri sırasında yaralananları kapsamakta olup er ve erbaşların bu yasa hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin bir hüküm bulunmadığı, ayrıca bu konuda ... İdare Mahkemesi nezdinde açılan davanın da Sandık lehine sonuçlandığı gerekçesiyle reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle görülen davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda anılan 3713 sayılı Kanunun 21. maddesinde memur ve kamu görevlilerinden görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olanların ilgili düzenlemeden yararlanabilecekleri öngörülmüşse de, vazifesi nedeniyle malul olan ve ölen erlerin Sandıktan faydalanması yolundaki düzenleme askerlik hizmetinin kamu hizmeti olması ve davacı hakkında da 2330 sayılı Yasanın uygulanması karşısında 3713 sayılı Yasanın erler açısından sınırlama getirdiğinden bahsedilemeyeceği aksi bir yorumun hakkaniyet ilkesine aykırılık teşkil edeceği sonucuna varılmış olup, davalı idare işleminde bu yönüyle hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddine, ... İdare Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda açıklanan gerekçenin de eklenmesi suretiyle onanmasına yürütmenin durdulması istemi hakkında karar verilmediğinden peşin alınan ...- lira yürütme harcının davalı idareye iadesine 7.6.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi