Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/20501
Karar No: 2016/5385
Karar Tarihi: 30.03.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/20501 Esas 2016/5385 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava dilekçesinde evlat edinme istenmiş, mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davacılar, çocuğu geçici bakım sözleşmesi ile almış ve vesayet altında bulunduğu için evlat edinmek için izin almaları gerektiğinden davanın kabulüne karar verilmesi yanlıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 305 ve 308. maddelerine göre bir küçüğün evlat edinilmesi, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır. Evlat edinilenin, evlat edinenden en az onsekiz yaş küçük olması şarttır. Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, rızası olmadıkça evlat edinilemez. Vesayet altındaki küçük, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlat edinilebilir. Aynı kanunun 463. maddesinde ise vesayet altındaki kişinin evlat edinilmesi için vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izni alınacağı belirtilmiştir. Mahkeme kararı, yukarıdaki yasal düzenlemelere uygun olmadığından bozulmuştur.
18. Hukuk Dairesi         2015/20501 E.  ,  2016/5385 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi


    Dava dilekçesinde, evlat edinme istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacılar dava dilekçelerinde, ...na başvurarak ... isimli küçük çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi ile teslim aldıklarını bir yıldan fazla süredir bu çocuğa baktıklarını aralarında ana-baba-evlat bağı kurulduğunu ileri sürerek kendileri tarafından küçük ..."ın evlat edinmelerine karar verilmesini istemişler, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 305. ve 308. maddelerinde "Bir küçüğün evlat edinilmesi, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır. Evlât edinilenin, evlât edinenden en az onsekiz yaş küçük olması şarttır. Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, rızası olmadıkça evlât edinilemez. Vesayet altındaki küçük, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlât edinilebilir." hükmü yer almaktadır.
    Aynı Yasanın 463. maddesinde vesayet altındaki kişinin evlat edinilmesi için vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izninin alınacağı  belirtilmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden davacıların çocuklarının bulunmaması nedeni ve çocuk özlemlerini gidermek amacıyla ...na başvurarak 03.01.2013 tarihinde geçici bakım sözleşmesi ile evlilik dışı ilişki sonucu dünyaya gelen ... isimli küçük çocuğu evlat edinmek üzere teslim aldıkları, çocuğun annesinin 20.05.1996 doğumlu ... olduğu, temyiz incelemesi sırasında anne ..."nın ergin olduğu, ..."ın halen vesayet altında bulunduğu, ..."ın evlat edinilmesi hususunda vesayet makamından ve denetim makamından izin almadan davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında mahkemece vesayet altında bulunan küçük ..."ın evlat edinilmesi için vesayet makamından ve denetim makamından izin alınması, ayrıca yargılama sırasında ergin olan küçüğün annesi ..."ya davanın yöneltilip gösterdiği takdirde delilleri toplamadan eksik hasım ve yetersiz araştırma ile davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 30.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi