Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3104
Karar No: 2019/1898
Karar Tarihi: 04.03.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2018/3104 Esas 2019/1898 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava mirasçılık belgesinin iptali ve yeni bir mirasçılık belgesinin verilmesi talebiyle açılmıştır. Davacı, murisin oğlu olduğunu iddia ederken, davalılar bu iddiayı reddetmişlerdir. Mahkeme davayı reddetmiştir. Davacı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda Yargıtay, Hakim tarafların talepleriyle bağlı olduğu ve davanın ispatının gerektirdiği bütün delillere başvurabileceği söz konusu olduğu, mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davada ise irs ilişkisinin nüfus kayıtları ile ispatlanması gerektiği konusunda karar vermiştir. Dosyada bulunan bilgilerin yetersizliği nedeniyle davacı tarafın iddiasının ispat edilemediği sonucuna varılmıştır. Kararda, Türk Medeni Kanunu’nun 29. ve 30. maddeleri ile mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davalarda nüfus kayıtlarının önemine vurgu yapılmıştır.
14. Hukuk Dairesi         2018/3104 E.  ,  2019/1898 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 22.06.2009 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesinin ipt... ve yeni mirasçılık belgesi verilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 16.12.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, mirasçılık belgesinin ipt... ve yeni mirasçılık belgesinin verilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, muris ... oğlu ... ile davalıların murisi ... oğlu ...’nin farklı kişiler olduğunu, muris ... oğlu ...’e ait taşınmazların tapu kayıtlarında asker kaçağı olduğunun yazıldığını, ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 2007/943 Esas, 2008/54 Karar sayılı dosyadaki davalılara ait dava dilekçesinde ve bilirkişi raporlarında murisin ... Savaşı’nda şehit olduğunun yazıldığını, tapulama tutanaklarıyla bu durumun çeliştiğini, davalıların tapu kayıtlarında muris ... oğlu ...’in ismini “...” olarak değiştirmeye çalıştığını belirterek, ... Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2007/943 Esas, 2008/54 Karar sayılı mirasçılık belgesinin ipt...yle M...ye Hazinesinin mirasçılığına karar verilen yeni mirasçılık belgesinin verilmesini talep etmiştir.
    Davalılar, muris ... oğlu ... ile kendi murisleri ... oğlu ...’nin amca oğlu olduklarını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 29. maddesi hükmünde; bir kimsenin sağ veya ölü olduğunu veya belirli bir zamanda ya da başka bir kimsenin ölümünde sağ bulunduğunu ileri süren kimsenin iddiasını ispat etmek zorunda olduğu, TMK"nın 30. maddesinde doğum ve ölümün nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunabileceği, nüfus kütüklerinde kayıt bulunmaması veya bulunan kaydın doğru olmadığının anlaşılması h...nde gerçek durumun her türlü delille kanıtlanabileceği açıklanmıştır. Hukukumuzda çekişmeli yargıya tabi davalarda "taraflarca hazırlama ilkesi" geçerlidir. Hakim tarafların talepleriyle bağlı olup talepte bulunan tarafın iddia ettiği olaylar ve ileri sürdüğü deliller ile yetinerek karar vermek zorundadır. Çekişmesiz yargıya tabi davalarda ise re"sen araştırma ilkesi egemendir. Hasımsız açılan ve çekişmesiz yargıya tabi olan davalarda verilen kararlar kesin hüküm teşkil etmediği gibi bu kararlar açılacak bir iptal davası sonucunda değiştirilebilir veya ortadan kaldırılabilir.
    Mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davada irs ilişkisi kural olarak nüfus kayıtları ile ispat olunur. Nüfus kayıtları belgeledikleri olguların doğruluğuna kanıt oluşturur. Bunların içeriğinin doğru olmadığının ispatı kanunlarda başka bir hüküm bulunmadıkça herangi bir şekle tabi değildir. (TMK md.7) Hakim çekismesiz yargıda re"sen araştırma ilkesi uyarınca, davanın ispatı için gerekli bütün delillere başvurabilir.
    Somut olaya gelince; dosya içerisindeki 29.03.1944 tarihli köy ilmühaberinde, “ 8.8.334 tarih 121 sıra nolu iskan vesikası veçhiyle ... oğlu ... ve ailesi ... ve oğlu ... ve kızları ... ve ... ile birader zadesi...oğlu ... namlarına ikanı adi suretiyle tahsis edilmişken…...oğlu ...’nin de 20 sene mukaddem köyümüzden bir ademi meçhule ayrıldığı, hayat mematını meçhulümüz bulunduğundan ….” yazmaktadır. Muris ... oğlu ...’in de hissedar olduğu 4 ve 5 parsel sayılı taşınmazların edinme sebebi olarak “…. ... oğlu ...’nin birader zadesinin tapulu malları olup …. Muhtar, bilirkişi beyanlarından ... oğlu ...’nin birader zadesinin adının ... olduğu….” belirtilmektedir. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün iskan vesikasıyla ilgili cevabi yazısında; “ iş bu kayıtların sonuna sonradan dolma kalemle Türkçe olarak birader zadesi...oğlu ... hissesinden maadası yazılmışsa da bu kayıtlar üzerinde böyle bir isme rastlanılamadığı, kayıtların m...k kısmında 6. Kişi olan “birader zadesi H...” ibaresine H... isminin kopya kalemle çizilmiş olup okunmasında zorluk çekilmiş ve “H...” olarak değerlendirilmiştir.” denilmektedir.
    Davalılardan ... ve ...’ın tapu sicil müdürlüğünü hasım göstererek 4 ve 5 parsel sayılı taşınmazlarda m...k ... oğlu ...’in isminin “...” olarak değiştirilmesi talebinin ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2007/75 E. 2007/197 K. sayılı kararı ile reddedildiği, davacılar vekilinin temyiz talebinin Dairemizin 25.09.2017 tarih, 2007/9588 Esas 2007/10666 Karar sayılı ilamı ile reddedilerek hükmün onandığı anlaşılmaktadır. Anılan karar davalılardan ... ve ... için kesin delil, diğer davalılar açısından da güçlü delil niteliğindedir. Bu sebeplerle muris ... oğlu ...’in, davalılarla olan irs bağı ispatlanamadığından davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek h...nde yatırana iadesine, 04.03.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi