Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9991
Karar No: 2018/3769
Karar Tarihi: ...06.2018

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/9991 Esas 2018/3769 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi gereği müteahhit firmadan daire ve dükkan satın almıştı. Sözleşme gereği inşaatın tamamlanmaması halinde müteahhit firmadan kira bedeli ve cezai şart talep edilebilecekti. Ancak binanın üç katı kaba inşaatından sonra inşaat faaliyeti durmuştu. Davacılar, cezai şart ve kira bedellerini talep etti. Mahkeme, cezai şartın ödenmesine karar verdi ancak yapılan temyiz sonucunda cezai şartın fahiş olduğuna ve hakkaniyete uygun bir şekilde tenzilat yapılması gerektiğine karar verildi. Tacir sıfatı haiz olmayan taraflar arasındaki inşaat sözleşmesinde belirlenen cezai şartın indirilmesi istenmese de hakkaniyete uygun bir şekilde tenzilat yapılması zorunlu olduğu belirtildi. Kanun maddeleri olarak Türk Borçlar Kanunu'nun 121/2, 182/3 ve 525. maddeleri ile Mülga Türk Ticaret Kanunu'nun ... ve Türk Ticaret Kanunu’nun .... maddeleri gösterildi.
23. Hukuk Dairesi         2015/9991 E.  ,  2018/3769 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacılar vekili, taraflar arasında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi akdedildiğini, sözleşmeye göre sözleşme tarihinden itibaren 36 ay içerisinde arsa sahibine teslim edileceğini, sözleşmenin .... maddesine göre müvekkillerine ait olan ... adet daire ile ... adet dükkanın süresinde bitirilip teslim edilemez ise dükkan için aylık ....500,00 TL, daire için ise aylık 600,00 TL kira bedeli ödeneceğini, ayrıca 36 ay içerisinde inşaat bitirilemez ise ... ay ek süre verilecek olup bu ek süreye rağmen yine de inşaat bitirilemez ise daire için 50.000,00 TL ve dükkan için 50.000,00 TL olmak üzere toplam 100.000,00 TL cezai şartı ödemeyi yüklenici kooperatifin üstlendiğini, sözleşmede kararlaştırılan sürelere rağmen inşaatın tamamlanmadığını, binanın ilk üç katının kaba inşaatı yapılmış olup üç senedir hiçbir inşaat faaliyeti olmadığını ileri sürerek, 100.000,00 TL cezai şart ve ....000,00 TL kira bedeli olmak üzere toplam 110.000,00 TL alacağın dava tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkillerine taşınmazdaki hisseleri oranında ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, sözleşmede kira tazminatı ve cezai şartın ayrı ayrı istenebileceğine ilişkin hüküm bulunmadığından ve kira cezai şartı aranmadığından 100.000 TL cezai şartın tahsiline karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    ...-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, taraflar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    ...-Dava, taraflar arasındaki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı kira tazminatı ve cezai şart istemine ilişkindir.
    6098 sayılı TBK"nın 182/.... maddesi uyarınca hakim aşırı gördüğü cezai şart miktarında hakkaniyete uygun bir tenzilat yapar hükmü mevcuttur. Mülga Türk Ticaret Kanununun .... ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun .... maddelerinde tacir sıfatını haiz borçlunun Türk Borçlar Kanununun 121. maddesinin ikinci fıkrasıyla 182. maddesinin üçüncü fıkrasında ve 525. maddesinde yazılı hâllerde, aşırı ücret veya ceza kararlaştırılmış olduğu iddiasıyla ücret veya sözleşme cezasının indirilmesini mahkemeden isteyemeyeceği düzenlenmiştir.
    Somut olayda dosya kapsamı itibariyle arsa sahipleri ve davalı kooperatifin tacir olmadığı, bu nedenle dava konusu cezai şart isteminin dayanağını oluşturan taraflar arasındaki inşaat
    sözleşmesinin .... maddesindeki miktarın çok aşırı olup, tarafın mahvına sebep olabileceği gözetilerek mahkemece 6098 sayılı TBK"nın 182/.... maddesi uyarınca aşırı olan cezai şart miktarında hakkaniyete uygun tenzilat yapılması gerektiği halde belirtilen hususlar gözetilerek, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartın fahiş olup olmadığı ve indirilmesi gerekip gerekmediği tartışılmadan, cezai şart alacağının hüküm altına alınması doğru olmamış hükmün bu nedenle bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacılar vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüne hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, fazla yatırılan temyiz peşin harcın istek halinde davacılara iadesine, peşin alınan harcın istek halinde davalıya iadesine, kararın tebliğinden itibaren ... gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, ....06.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi