Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1628
Karar No: 2019/4936
Karar Tarihi: 24.10.2019

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2017/1628 Esas 2019/4936 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Aslında ve birleşen davaların kısmen kabulüne dair verilen kararın Yargıtayca incelenmesi sonrasında yapılan incelemeler neticesinde, davalılardan birinin yurtdışında olduğu ancak gerekli tebligatın usulüne uygun yapılmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle tekrar inceleme yapılması için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir.
Tebligat Kanunu'nun 25 ile 25/A maddeleri ve Tebligat Yönetmeliği'nin 38-41 maddeleri ile 43. maddesi uyarınca, Türkiye'den yurt dışına tebligatın yabancı ülke yetkili makamı vasıtasıyla veya yabancı ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu vasıtasıyla yapılması gerekmektedir. Muhataba bildirim yapılmalı ve 30 gün içinde başvurmaması durumunda tebligat yapılmış sayılmalıdır. Tebligatın hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgileri de bildirimde yer almalıdır. Ayrıca, bildirimin o ülkenin mevzuatına uygun şekilde gönderildiği bir tutanakla belgelendirilmelidir.
4. Hukuk Dairesi         2017/1628 E.  ,  2019/4936 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Asıl davada davacılar ... ve ... vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... ve ... aleyhine 17/07/2008 gününde verilen dilekçe ile haksız eylem nedeni ile maddi ve manevi tazminat istenmesi; birleşen davada ise davacı... vekili Avukat ... tarafından 24/11/2008 gününde verilen dilekçe ile haksız eylem nedeni ile manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; asıl ve birleşen davaların kısmen kabulüne dair verilen 13/11/2015 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi asıl ve birleşen dava dosyasında davalı ... vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dosyanın incelenmesinde, asıl ve birleşen dosyada davalılardan ...’e yapılan gerekçeli karara dair tebligatın usulüne uygun olmadığı anlaşılmıştır.
    Yurt dışında oturan Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar Tebligat Kanununun 25 ile 25/A maddeleri ve Tebligat Yönetmeliğinin 38-41 maddeleri ile 43. maddesi hükümlerine tabidir.
    Türkiye"den yurt dışına tebligatı çıkaran merciin bağlı olduğu bakanlık ve Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla gönderilen tebliğ olunacak evrak, yabancı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına tebliğ edilecek ise, tebliğ Tebligat Kanununun 25. maddesi hükmüne göre, yabancı ülkenin yetkili makamı vasıtasıyla yapılabileceği gibi yabancı ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu vasıtasıyla da yapılabilir. Muhataba önce bir bildirim yapılır. Bildirimde, tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgileri ve 30 gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarı yer alır. Bu bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatına uygun şekilde gönderilir. Bildirimin, o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği bir tutanak düzenlenerek belgelendirilir. Muhatap, bildirimin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğa başvurmaz ise, tebligat 30. gün bitiminde yapılmış sayılır.
    Davalılardan ... yönünden yapılan incelemede; anılan davalının yurtdışında ikamet ettiğinin anlaşılması üzerine, yurtdışı adresine gerekçeli karar tebligatının çıkarıldığı ancak düzenlenen evraklara göre tebligatın adreste tanınmadığından bahisle iade
    edildiği anlaşılmaktadır. Gerekçeli kararın, mernis adresine Tebligat Kanunu"nun 25. maddesi ve Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 38 ve devamı maddelerinde gösterilen usule göre tebliğ edilmesi gerekmektedir.
    Şu durumda; yargılamanın uzamasına neden olunmamasına dikkat edilerek yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler uyarınca ve hâkim gözetiminde gerekçeli kararın anılan davalı ... adına, Adalet Bakanlığı aracılığıyla usulüne uygun şekilde tebliği sağlandıktan ve yasal temyiz süresi beklendikten sonra gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan şekilde işlem yapılıp, eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmesi için, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 24/10/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi