Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/3446
Karar No: 2021/13197
Karar Tarihi: 01.11.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/3446 Esas 2021/13197 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik derecesi %13 olarak tespit edilen davacının, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yeni bir tespit sonucunda iş göremezlik oranının %8,2 olarak değiştirilmesi ve buna bağlı olarak bağlanan gelirin kesilmesi üzerine açtığı davaya ilişkindir. İlk derece mahkemesi davanın kabulüne ve Kurum işleminin iptaline karar vermiş, bölge adliye mahkemesi de davalı Kurumun istinaf başvurusunu reddetmiştir. Ancak, davalı Kurumun temyiz itirazları sonucu Yargıtay, davacının işverenine karşı dava açması ve işverenin de delilleriyle birlikte dinlenmesi gerektiğine karar vermiştir. Kararda, meslekte kazanma gücünün tespiti ile gelir bağlanmasına yönelen işlerde, işverenin kusurlu olması halinde Kurumun işverene rücu edebileceği ve bu nedenle davaların işvereni de ilgilendirdiği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 124. maddesi gereği, işverenin de dava konusu edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, Yargıtay kararıyla Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 7. H
10. Hukuk Dairesi         2021/3446 E.  ,  2021/13197 K.

    "İçtihat Metni"

    Bölge Adliye Mahkemesi : Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi

    Dava, sürekli iş göremezlik derecesinin tespiti istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalı Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi
    I-İSTEM
    Davacı vekili, davacının 13.06.2010 tarihinde geçirdiği iş kazası nedeniyle iş göremezlik derecesinin %13 olarak tespit edildiğini, davacının kontrol muayene tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumunca 07.01.2014 tarihli karar ile %8,2 iş göremezlik oranı tespit edilerek bağlanan gelirin kesildiğini belirterek Kurum işleminin iptali ile davacıya iş göremezlik gelirinin bağlanmasına karar verilmesini istemiştir.
    II-CEVAP
    Davalı Kurum vekili, Kurum işleminin yerinde olduğunu beyanla davanın reddini istemiştir.
    III-MAHKEME KARARI
    A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
    İlk Derece Mahkemesince ;davanın kabulü ile, davacının 13.06.2010 tarihli iş kazası sonucunda maluliyet oranının, 03.03.2011 tarihinden itibaren, %13 olduğunun tespitine, davalı kurumun davacının aylığının kesilmesine ilişkin işleminin iptali ile iş göremezlik gelirinin kesildiği tarihten itibaren davacıya yeniden bağlanması gerektiğinin tespitine, 19.10.2013 tarihinden bu yana ödenmeyen aylıkların yasal faiziyle birlikte davalı kurumdan tahsili ile davacıya ödenmesine karar verilmiştir.

    B-BAM KARARI
    Bölge Adliye Mahkemesince davalı vekilinin istinaf talebinin esastan reddine karar verilmiştir.
    IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
    Davalı Kurum vekili, yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan karar verildiğini,Kurum işleminin mevzuata uygun olduğunu belirterek kararın bozulmasını talep etmiştir.
    V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
    Meslekte kazanma gücünün tespiti ile gelir bağlanmasına yönelen iş bu davada alınacak karar ile, iş kazası sonucu bağlanan gelirin miktarında değişiklik meydana gelebilecek, işverenin kusurlu olması halinde Kurumca işverene rücu edilecek olması, davanın işverenin de hak alanını ilgilendirmesi nedeniyle, 6100 Hukuk Muhakemeleri Kanununun 124. maddesinde “…maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir. Dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesi kabul edilebilir bir yanılgıya dayanıyorsa, hâkim karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebini kabul edebilir…” hükmü uyarınca, işverene usulüne uygun şekilde husumet yöneltilmeli, göstereceği bütün deliller toplandıktan sonra, tüm deliller birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
    Mahkemece, davacının işverenine karşı dava açması sağlanarak yukarıda açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gözetilerek, yapılacak inceleme ile hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun reddine ilişkin kararı kaldırılarak İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm,sair yönler incelenmeksizin bozulmalıdır.
    SONUÇ: Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi kararının HMK"nın 373/1 maddesi gereğince kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, 01/11/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi