Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/344
Karar No: 2019/2459

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2017/344 Esas 2019/2459 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, eşinin rızası olmaksızın davalı banka lehine ipotek tesis ettirdiği evin ipoteğinin kaldırılmasını talep etmiştir. İlk hükümde davanın reddi üzerine yapılan temyiz sonucunda Daire, bankanın aile konutu olduğunu bildiği için gereken özeni göstermediği gerekçesiyle hükmü bozmuştur. Mahkemece keşif yapılmış, aile konutu olarak belirlenen dairenin değeri belirlenmiş ve ipotek kaldırılmıştır. Ancak, vekalet ücreti ve yargılama gideri açıklanmadığı için bu konuda hüküm denetime elverişli değildir. Kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu madde 970, Medeni Kanun madde 191.
2. Hukuk Dairesi         2017/344 E.  ,  2019/2459 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVALILAR : 1-... 2-Türkiye ...
    DAVA TÜRÜ : İpoteğin Kaldırılması
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından; davanın kısmen reddine dair karar verilmesi, vekalet ücreti ve yargılama gideri yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davacı 4442 ada 13 parselde kayıtlı ev ve arsa niteliğindeki taşınmazın aile konutu olduğunu, eşinin rızası olmaksızın aile konutunun davalı banka lehine ipotek tesis ettirdiğini belirterek taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını talep etmiş, mahkemece ilk hükümde, davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiş, Dairemizin 11.03.2015 tarihli ilamı ile "...Banka, davacı kadın eşin rızasını gösteren muvafakatname istediğine göre taşınmazın aile konutu olduğunu biliyor demektir. Basiretli bir tacir gibi hareket etmesi gereken davalı bankanın gerekli özeni göstererek kimlik tespitiyle birlikte imzasını işlem sırasında alması gerekirdi. Bu durumda iyi niyetin varlığından söz edilemez. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken reddine karar verilmesi doğru olmamıştır. “ şeklindeki gerekçe ile hükmün bozulmasına karar verilmiş, davalı bankanın karar düzeltme talebi ise reddedilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyulmuş, mahallinde keşif yapılmış, taşınmazda birden fazla bağımsız bölüm bulunması nedeniyle kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması, cins değişikliği yapılması için davacıya süre verilmiş, dava konusu taşınmazda kat mülkiyetine geçilmesi üzerine, binanın zemin katındaki 1 numaralı bağımsız bölümde kiracının ikamet ettiği, binanın 1. katında bulunan 2 numaralı bağımsız bölümde ise davacı ve davalı eş’in ikamet ettiği tespit edilmiş, aile konutu olarak belirlenen 1. kat 2 numaralı bağımsız bölümün dava tarihi itibariyle değeri de belirlenmiştir. Mahkemece son kararla, 1. kat 2 numaralı bağımsız bölümün aile konutu olduğu ve bu niteliğini koruduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilerek 4442 ada 13 parselde kayıtlı 1. kat 2 numaralı bağımsız bölüm üzerinde davalı banka lehine konulan ipoteğin kaldırılmasına, davacı ve davalı banka lehine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmesine karar verilmiştir. Mahkemece davacı ve davalı banka lehine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmiş ise de vekalet ücreti ve yargılama giderinin nasıl hesaplandığı yargıtay denetimine elverişli olacak şekilde açıklanmamıştır. Bu bakımdan vekalet ücreti ve yargılama giderine ilişkin hüküm denetime elverişsiz olup hükmün bu yönden bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 1. bentte açıklanan sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 11.03.2019(Pzt.)



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi