Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/12299
Karar No: 2012/31796

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2012/12299 Esas 2012/31796 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2012/12299 E.  ,  2012/31796 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Iğdır 2. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :02.02.2012
    NUMARASI :Esas no: 2010/452 Karar no:2012/86

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı kadın tarafından, kusur belirlemesi ve tazminatların reddi yönünden; davalı koca tarafından ise, tamamı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı kocanın tüm temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davacı kadının temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    a-Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davalı kocanın eşinin bağımsız nitelikte konut isteğine karşılık vermeyip onu ailesi ile birlikte yaşamaya zorladığı, eşine fiziksel şiddet uygulayıp, eşini baba evine bırakmak suretiyle birlikte yaşamaktan kaçındığı; buna karşılık davacı kadının da davalının önceki evliliğinden olan çocuklarıyla ilgili yasal görevlerini (TMK.md.338/1) yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda boşanmaya neden olan olaylarda her iki taraf da kusurlu ise de davalı koca daha fazla kusurludur. Belirlenen bu kusur durumu, davacının manevi tazminat talebinin değerlendirilmesine engel değildir (TMK.md.174/2). Durum böyle iken boşanmaya neden olan olaylarda hangi tarafın daha az veya daha çok kusurlu olduğunun tespit edilemediği şeklindeki yasal olmayan gerekçeyle davacının manevi tazminat isteğinin reddi doğru olmamış; bozmayı gerektirmiştir.
    b-Davacı kadın, dava dilekçesinde davalı koca tarafından el konulan ziynetleri için maddi tazminat talep etmiştir. Bu istek Türk Medeni Kanunun 174/1. madde kapsamında olmayıp, bağımsız bir talep (dava) niteliğiyle nispi harca tabidir. Başvurma harcı dava dilekçesindeki bütün bağımsız talepleri kapsadığından yeniden başvurma harcı alınması gerekmez ise de, talep edilen miktar üzerinden hesaplanacak miktar üzerinden nispi peşin harcın maktu miktarında alınması nedeniyle eksik alındığı anlaşılmaktadır. Harca tabi davalarda eksik harç tamamlanman davaya devam edilemez (Harçlar Kanunu md.30-32). Bu nedenle mahkemece eksik nispi peşin harcın davacıya tamamlatılarak, kadına ait ziynetlerin kocası tarafından bozdurulup araç alınımında kullanıldı kanıtlandı ve bu durumda davalı ziynetlerin bedelini davacıya ödemekle sorumu olduğu kabul edilmelidir. Ne var ki, davacı bedelini talep ettiği ziynetlerinin cin, nitelik ve sayısını açıklamamıştır. Bu nedenle mahkemece “hakimin davayı aydınlatma ödevi “ (TMK.md.71) çerçevesinde davacıdan açıklama istenilerek, açıklama yapılaması durumunda talep edilen ziynetlerin dava tarihi itibarıyla belirlenecek bedelinin davalıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken; yasal olmayan gerekçeyle bu talebin de reddine karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olmuştur.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2/a-b bentlerinde gösterilen sebeplerle kusur belirlemesi, manevi tazminatın reddi ve ziynetler yönünden davacı kadın yararına BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz ilam harcının temyiz eden davalı kocaya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna 103.50 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına temyiz peşin harcının istek halinde yatıran davacı kadına geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.26.12.2012 (Çrş.)

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi