Esas No: 2020/1551
Karar No: 2021/4170
Karar Tarihi: 20.09.2021
Danıştay 4. Daire 2020/1551 Esas 2021/4170 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2020/1551
Karar No : 2021/4170
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Kimya Ar-Ge İthalat İhracat Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 2012 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden, ithal ettiği baz yağları herhangi bir işleme tabi tutmaksızın doğrudan veya basit bir karışımla teslim etmesine karşın madeni yağ satış faturaları düzenlediği, söz konusu faturalarda özel tüketim vergisi hesaplamadığı ve bu tutarları katma değer vergisi matrahına dahil etmediğinden bahisle 2012/4,9 dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergileri ve üç kat kesilen vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Danıştay bozma kararı üzerine Vergi Mahkemesinin temyize konu kararıyla; Mahkemelerinin 20/09/2019 tarihli ara kararına davalı idarece verilen cevap ve eklerinden dava konusu vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin terkin edilerek 31/03/2015 tarihli ihbarnameler ile yeniden tarh edildiği, … sayılı Vergi İnceleme Raporu ve … sayılı Vergi Tekniği Raporu ile birlikte davacıya 28/12/2015 tarihinde ilanen tebliğ edildiği anlaşıldığından, terkin edilen vergi ve cezalara ilişkin davanın esasının incelenemeyeceği sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Temyize konu kararın hukuka aykırı olduğu ve bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Hakkında Kanun'un 27/4. maddesinde, vergi mahkemelerinde, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılmasının, tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durduracağı, 28. maddesinde de, Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 112/3. maddesinde ise, vergi mahkemesinde dava açma dolayısıyla 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi gereğince tahsili durdurulan vergilerden taksit süreleri geçmiş olanların, vergi mahkemesi kararına göre hesaplanan vergiye ait ihbarnamenin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödeneceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile davanın kabul edilmesi üzerine davacı adına re'sen tarh edilen vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin düzeltme fişi ile terkin edildiği, ancak Vergi Mahkemesi kararının Danıştay Dördüncü Dairesinin 19/02/2019 tarih ve E:2015/4435, K:2019/1292 sayılı kararı ile bozulması üzerine, anılan mahkemece bozma kararına uyularak vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin terkin edilmiş olması nedeniyle davacıya yeniden tebliğ edimesi nedeniyle işin esasına bakılamayacağı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verildiği anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri ve dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesinden, dava konusu vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin 2577 sayılı Kanunun 28. maddesi uyarınca davanın kabulüne dair Vergi Mahkemesi kararının yerine getirilmesi için terkin edildiği, yapılacak yargılama sonucunda davanın reddine karar verilmesi durumunda mahkeme kararına göre hesaplanacak vergi ve cezanın 213 sayılı Kanunun 112/3. maddesi gereğince düzenlenecek ihbarname (2 nolu vergi/ceza ihbarnamesi) ile davacıya bildirileceği ve ayrıca davacıya yeniden tebliğ edilen vergi ve cezalara karşı dava açılmaması nedeniyle anılan vergi ve cezaların hukuka uygun olup olmadığı hakkında verilmiş bir yargı kararının bulunmadığı da dikkate alındığında, Vergi Mahkemesince işin esası incelenerek yeniden bir karar verilmesi gerektiğinden aksi yönde verilen temyize konu kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin kabulüne,
2.Temyize konu ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3.Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
4.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş (15) gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 20/09/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.