Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/18816
Karar No: 2015/31641

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/18816 Esas 2015/31641 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/18816 E.  ,  2015/31641 K.
"İçtihat Metni"


Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : Ankara 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 03/02/2014
NUMARASI : 2012/353-2014/29


DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette gazete, dergi, reklam broşürü gibi belgelerin dağıtım işinde çalıştığını, alacaklarının ödenmemesi talep ettiğini ve ödenmemesi sebebiyle alacak davası açtığını, bu sebeple davalı işverenin iş sözleşmesini haksız olarak feshettiğinden işe iade davası açtığını ve davacının işe iadesine karar verildiğini, verilen karar kesinleştiğini kanuni sürede işe başlaması için işverene müracaat edildiğini ancak işe başlatılmadığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatı, boşta geçen süre alacağı, işe başlatmama tazminatı ve yıllık izin alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davacının 25.02.2012 tarihinde işe başlamak için geldiklerini fakat birçok şart ileri sürdüklerini, bu şartların önceki sözleşmesel ilişkiye aykırı olduğunu, davacının çağrılara ve kurallara uygun davranmayarak işe başlamadığını ve tüm taleplerinde haksız olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında, işe iade edilen davacının işe başvurusunun davalı tarafça usulüne uygun kabul edilip edilmediği, dolayısıyla davacının işe başlatmama tazminatına ve boşta geçen süre alacağına hak kazanıp kazanmadığı uyuşmazlık konusudur.
Somut olayda, davacı tarafından açılan işe iade davası üzerine mahkemece feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmiş ve karar 15.11.2011 tarihinde kesinleşmiştir. 23.01.2012 tarihinde davacı, davalı işverene işe başvuru talebinde bulunmuş, davalı da başvuruyu kabul ederek 21.02.2012 tarihli ihtarname ile davacıya ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren en geç dört gün içinde işe başlaması gerektiğini bildirmiştir. Dosya içeriğinden davalının işe başlatılma talebini kabul ettiğini açıkça ortaya koyduğu, ancak davacı tarafça işe başlanmadığı, davacı gibi işe iade edilen davacı tanıklarının beyanlarında işe iade sonrasında pazartesi günü işe gittiklerinde işe başlatıldıklarını, davacının Pazartesi günü işe gelmediğini belirtmeleri, davacının işe iade için başvurduğu tarihte başka bir işyerinde çalıştığı hususları göz önüne alındığında davacının işe başlatılma talebinin ciddi ve samimi olmadığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca davacı işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre alacağı taleplerinin reddi gerekirken, kabulü hatalı olmuştur.
Öte yandan, davacının işe başlamaması ile işverence yapılan fesih geçerli hale geldiğinden, ihbar ve kıdem tazminatı hesabında boşta geçen en çok dört aylık sürenin dikkate alınmaması, ayrıca anılan tazminatların geçerli hale gelen fesih tarihindeki ücret dikkate alınarak hesaplanması gerekir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 25.11.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi