Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/18792
Karar No: 2015/31639

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/18792 Esas 2015/31639 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/18792 E.  ,  2015/31639 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kayseri 3. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 05/06/2014
    NUMARASI : 2012/693-2014/317

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 01.06.2005-13.11.2012 tarihleri arasında davalıya ait işyerinde servis danışmanı olarak çalıştığını, müvekkilinin davalı işyerideki eylül ayı ücretinin 2.816,49 TL olduğunu, ücrete ek olarak her üç ayda bir prim verildiğini, ayrıca elden aylık 350-400 TL"yi bulan miktarlarda aylık prim ödendiğini, müvekkilinin yaz-kış sabah 08:00"de işe başlayıp akşam 18:00"de işten çıktığını, 2011 yılı Mayıs ayında davalı işyerinde servis şoförü bulunmadığı için personel taşımacılığı işini de bir yıl boyunca ayrıca yaptığını, bu bir yıllık süreçte sabah 07:15"te işbaşı yapıp akşam 19:30"da işi bıraktığını, müvekkilinin cumartesi günleri de diğer hafta içi çalışma günleri gibi aynı saatler arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından 13.11.2012 tarihinde haksız olarak feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin müvekkili şirketçe yapmakla ödevli olduğu görevleri kendisine hatırlatılmasına rağmen yapmamakta ısrar ettiği gerekçesiyle haklı sebeple feshedildiğini, haklı fesih sebebinin devamlı olması durumunda hak düşürücü sürenin işlemeyeceğini, davacının işe serviste kapıda karşılama elemanı olarak başladığını, 2010 yılından sonra servis danışmanı sıfatı ile çalıştığını, davacının hak ettiği ücret ve var ise eklerinin ücret bordrosunda gösterildiğini, elden ödeme yapılmadığını, fazla mesai yapılması halinde bu alacak kaleminin de bordroya yansıtılıp banka hesabına yatırıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm temyiz itirazları ile davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    Kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin son brüt ücretidir.
    Kıdem ve ihbar tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde 4857 sayılı İş Kanunu"nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. İşçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası prim ödemeleri de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup, tazminata esas ücrete eklenmelidir. Satış rakamları ya da başkaca verilere göre hesaplanan prim değişkenlik gösterse de kıdem tazminatı hesabında genişletilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmelidir.
    Somut olayda, davacı işçi ücretine ek olarak prim aldığını iddia etmiş, davalı tarafta davacıya prim ödendiğini beyan etmiş olmasına rağmen mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda giydirilmiş ücret hesaplamasında dikkate alınmamıştır. Hal böyle olunca ücret bordrolarına göre davacıya son bir yıl içinde ödenen toplam primin oniki aya bölünerek aylık ortalaması bulunması ve bulunan miktarın giydirilmiş ücret hesaplamasında dikkate alınması gereklidir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 25.11.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi