5. Hukuk Dairesi 2021/3038 E. , 2021/8831 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Menfi tespit istemine ilişkin olarak açılan davada ... 1. Asliye Hukuk ile ... 4. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
Dava, kaçak elektrik kullanımına dayalı olarak tutulan tutanaklardan dolayı borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
... 1. Asliye Hukuk Mahkemesince, davalı vekilinin cevap dilekçesiyle müvekkili şirketin Genel Müdürlüğünün bulunduğu ... Mahkemelerinin yetkili olduğunu belirterek yetki itirazında bulunduğu ve davalı şirketin ikamet adresinin ... olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
... 4. Asliye Hukuk Mahkemesince ise, davacı ile davalı arasında herhangi bir abonelik ilişkisi bulunmadığı, dava konusu uyuşmazlığın dayanağı olan 25/02/2018 tarihli kaçak elektrik kullanım tespit tutanağında abonesiz ve sayaçsız kaçak elektrik kullanıldığından belirtildiği, bu kapsamda uyuşmazlığın haksız fiil iddiasından kaynaklandığının anlaşıldığı, dolayısıyla yetkili mahkemenin belirlenmesinde genel yetki ile birlikte haksız fiile ilişkin de değerlendirme yapılması gerektiği, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yerin ... ili olduğu gibi, zarar görenin yerleşim yerinin de ... İli olması karşısında ... Mahkemelerinin de yetkili olduğu gerekçesiyle karşı yetkisizlik kararı verilmiştir.
6100 sayılı HMK"nun 6. maddesi gereğince bir davada genel yetkili mahkeme, davalının yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesidir. Aynı Kanunun 10. maddesinde sözleşmeden doğan davalar için, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinin de yetkili olduğu belirtilmiştir ki bu da özel yetkiye ilişkin bir düzenlemedir. Ayrıca BK"nın 73. (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 89.) maddesi uyarınca para alacağına ilişkin davalarda aksi kararlaştırılmadıkça para borcu alacaklının yerleşim yerinde ödenmesi gerektiğinden alacaklının bulunduğu yer mahkemesi de yetkilidir. Dolayısıyla dava, davacının seçimine göre, hem genel ve hem de özel yetkili mahkemede açılabilir.
Bir davada, birden fazla genel ve özel yetkili mahkeme varsa, davacı bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir. Davacı, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açarsa, o zaman seçme hakkı davalılara geçer.
Dosyada mevcut tutanak kapsamlarından anlaşılacağı üzere kaçak ve usulsüz elektrik tutanaklarının düzenlendiği tarihten önce davacı şirket ile davalı arasında elektrik aboneliği bulunmamakta olup, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 5.maddesine göre; Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak anılan Kanunun 16.maddesine göre ise; haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
Somut olayda; davalının ikametgahı ..."da olmakla birlikte, haksız fiilin işlendiği yani kaçak elektriğin kullanıldığı adres, 08/02/2018 tarihli kaçak elektrik kullanım tespit tutanağına göre, Ceylanpınar/..."dır. Bu durumda uyuşmazlığın ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nun 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 14/06/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.