Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/16807
Karar No: 2013/16890
Karar Tarihi: 03.06.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/16807 Esas 2013/16890 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işveren tarafından haksız yere iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı ve izin ücreti alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, davacının taleplerini kısmen kabul etmiştir. Ancak davalı taraf, kararı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, davacının haklı bir neden olmaksızın iş yerini terk edip eylemli fesih yaptığını belirleyerek, davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanmadığını vurgulamış ve yerel mahkeme kararını bozmuştur.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu 25/I-g bendi: İşverenin haklı nedeni olmaksızın iş sözleşmesini feshetmesi halinde işçi, kıdem tazminatına hak kazanır.
- İş Kanunu 25/II-g bendi: İşverenin, işçi tarafından derli toplu bir şekilde çalışmasını engelleyen haksız bir eylem yaptığı durumlarda iş sözleşmesini feshetmesi hakkı vardır.
9. Hukuk Dairesi         2011/16807 E.  ,  2013/16890 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı ve izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait iş yerinde birinci sınıf makineci olarak çalışırken işverence iş sözleşmesinin haksız olarak fesh edildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin ve ücret alacağı istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının mazeret bildirmeden devamsızlık yaptığını, gönderilen ihtara rağmen işe dönmediğini, tüm ücretlerinin ödendiğini, savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, bir sebep yokken işçinin işçilik alacaklarını bırakıp işten ayrılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, davalı işverenlikçe İş K. 25/II-g bendine göre yapılan fesihte haklı fesih koşulları gerçekleşmediği ve davacının iş sözleşmesinin iddiası gibi 25.1.2008 tarihinde davalı işverenlikçe haklı ya da geçerli bir sebep olmadan feshedildiğinden davacının ihbar ve kıdem tazminatına hak kazandığı, davalı işverenin davacıya yıllık izinlerini kullandırttığını yıllık izin defteri ya da eşdeğer bir belge ile ispat edemediği yine davacının talep ettiği ücretlerinin ödendiğinin imzalı ücret bordrosu veya eşdeğer bir belge ile ispatlanmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı iş sözleşmesinin işverence haksız olarak fesh edildiği iddiasıyla kıdem-ihbar tazminatı istemiş olup, işveren işçinin bir yakınının ölümü nedeniyle izin aldığını ve akabinde iş yerine gelmemesi üzerine ihtarname ile işe davet edilmesine rağmen iş başı yapmamasından dolayı iş sözleşmesinin devamsızlık haklı nedenine dayalı olarak sona erdirildiğini savunmuştur.
    Davacı tanıkları "davacının işten ayrıldığı" yönünde beyanda bulunmuşlar, işveren feshine yönelik eylemle ilgili bilgi vermemişlerdir. Davalı tanıkları da savunma
    doğrultusunda işçinin haklı neden olmaksızın iş yerini terk ettiğini bildirmektedirler. Davacı işverence yapılan davetten sonra işten çıkarıldığı iddiasıyla ... ye başvurmuş ancak kendisine yapılan işe dön ihtarına yönelik tebligattan kısa süre sonra ... kaydına göre yeni iş yerinde çalışmaya başlamıştır. Tüm bu olgular değerlendirildiğinde, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak sona erdirildiği yönünde bir delil bulunmadığı, aksine davacı işçinin haklı bir nedene dayanmadan iş yerini terk edip eylemli fesih yaptığı anlaşılmakta olup bu fesih şekline göre davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanmadığı gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03/06/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi