Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/2828
Karar No: 2021/13015
Karar Tarihi: 27.10.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/2828 Esas 2021/13015 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş kazası sebebiyle meslekte kazanma gücü kaybı oranının %15,2 olarak tespit edilmesi istemiyle dava açmıştır. İlk Derece Mahkemesinde davanın kabul edilmesi sonucu, davala vekilleri tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuş, ancak istinaf başvurusu reddedilmiştir. Dava daha sonra temyiz edilmiş, dosyadaki raporlar okunup işin gereği düşünülerek karar tespit edilmiştir. Kanun olarak \"Sağlık Raporlarının Usul ve Esasları\"na dair 95. madde ve 506 sayılı Kanunun 109. maddesi belirtilmiştir. Dosyada mevcut olan Adli Tıp raporlarına göre Adli Tıp Üst Kurulu'ndan ek rapor alınacak ve sonucuna göre maluliyet oranının tespiti hususunda bir karar verilecektir. Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi kararı kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmü bozulmuştur.
10. Hukuk Dairesi         2021/2828 E.  ,  2021/13015 K.

    "İçtihat Metni"

    Bölge Adliye
    Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi
    No : 2020/628-2021/42
    adına Av. ...



    Dava, davacının iş kazası sebebiyle meslekte kazanma gücü kaybı oranının %15.2 olarak tespiti istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı, davalılar vekilleri tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmiştir.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince verilen kararın davalı davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    I-İSTEM
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacıya ait işyerinde çalışan ..."ün 29/05/2006 tarihinde geçirdiği iş kazası nedeniyle Kurumca %25,2 oranında maluliyete uğradığına karar verildiğini, kazalı sigortalı tarafından ... 1. İş Mahkemesi"nin 2009/697 E. sayılı dosyası ile açtığı tazminat davasında bu orana itiraz ettiklerini ve en son maluliyet oranının %15,2"ye düştüğünü ve kararın kesinleştiğini, davalı Kurumca %25,2 oranı esas alınarak hesaplanan Kurum zararının davacı şirketten talep edilmesi nedeniyle maluliyet oranının düzeltilmesini istediklerini ancak bu taleplerinin Kurumca, "kendilerinin taraf olmadığı davada belirlenen maluliyet oranına göre işlem yapılmayacağı" gerekçesiyle reddedildiğini ileri sürerek davalı sigortalı ..."ün 29/05/2006 tarihinde geçirdiği iş kazasına bağlı maluliyet oranının %15,2 olduğunun tespitine karar verilmesini talep etmiştir.

    II-CEVAP
    Davalı ... vekili cevap dilekçesinde özetle; İş kazası nedeniyle ... 1. İş mahkemesinin 2009/697 E. sayılı dosyası ile açtıkları davada Adli Tıp İkinci Üst Kurulunca maluliyet oranının %15,2 olarak belirlendiğini, bu nedenle dava dilekçesindeki talep sonucunu kabul ettiklerini beyan etmiş, davalı sigortalı aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemesini talep etmiştir.
    Davalı Kurum vekili cevap dilekçesinde özetle; Haksız ve hukuka aykırı davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    III-MAHKEME KARARI
    A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
    İlk Derece Mahkemesince,davanın kabulü ile, davalı ..."ün 29/05/2006 tarihinde geçirmiş olduğu iş kazası nedeniyle %15,2 oranında meslekte kazanma güç kaybına uğradığının tespitine karar verilmiştir.
    Davalı ... vekili istinaf dilekçesinde özetle; Davanın açılmasına davalı Kurumun sebebiyet verdiğini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin tümünün diğer davalı Kurumdan tahsiline karar verilmesi gerektiğini ileri sürmüştür.
    Davalı Kurum vekili istinaf dilekçesinde özetle; Mahkemece, eksik inceleme ve araştırma sonucu davanın kabulüne karar verildiğini, davanın reddi gerektiğini ileri sürmüştür.
    B-BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince,davalıların istinaf başvurularının HMK 353/1-b-1 maddesi gereğince ayrı ayrı esastan reddine karar verilmiştir.
    IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
    Davalı ... vekili; Mahkemece, eksik inceleme ve araştırma sonucu davanın kabulüne karar verildiğini, davanın reddi gerektiğini ileri sürmüştür.
    V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
    Sürekli iş göremezlik ve malullük halinin belirlenmesinde izlenecek yolun ne olduğuna ilişkin 506 sayılı Kanunun 109. maddesi mülga olup, 01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun “Sağlık Raporlarının Usul ve Esasları”na dair 95. maddesinde sürekli iş göremezlik ve malullük halinin belirlenmesinde izlenecek yol hükme bağlanmıştır. Buna göre, kurum sağlık tesisleri tarafından raporlara dayanılarak verilen kararlara karşı ilgililerin Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu"na itiraz hakları mevcuttur. Söz konusu kurulun raporlarının Kurumu bağlayacağı diğer ilgililer yönünden bağlayıcı olmayıp, Adli Tıp Başkanlığı veya Tıp Fakültelerinin ilgili ana bilim dalı konseylerinden Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü çerçevesinde inceleme ve araştırma yapılmasını isteyebilecekleri 28/06/1976 tarih ve 6/4 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının gereğidir. Öte yandan; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 17/02/2010 gün ve 2010/21-60 Esas, 2010/90 Karar sayılı ilamı ile 06/10/2010 gün ve 2010/10-390 Esas, 2010/448 Karar sayılı ilamların da belirtildiği üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın ilgili ihtisas kurulu ile üniversitelerin tıp fakülteleri ilgili bilim dalı başkanlıklarınca ya da Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu"nca düzenlenen raporlar arasında çelişkinin mevcut olması halinde, çelişkinin Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı Adli Tıp Üst Kurulu tarafından giderilerek, sigortalının sürekli iş göremezlik oranı ve başlangıç tarihi kesin olarak karara bağlanması da zorunludur.
    Dosyada mevcut Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu raporu ile 2. Üst Kurul raporunda sigortalının %15,2 oranı olarak belirlenen sürekli iş göremezliğinin başlangıç tarihinin belirlenmediği anlaşılmakla; yukarıda anılan prosedür çerçevesinde sürekli iş göremezlik başlangıç tarihi kesin olarak belirlenmek üzere Adli Tıp Üst Kurulu’ndan ek rapor alınıp sonucuna göre maluliyet oranının tespiti hususunda bir karar verilmelidir.
    Mahkemenin, yukarıda belirtilen hususlar gözetilmeksizin eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi kararının HMK"nın 373/1 maddesi gereğince kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 27/10/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi