Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/17280
Karar No: 2015/30757

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/17280 Esas 2015/30757 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/17280 E.  ,  2015/30757 K.
"İçtihat Metni"



Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : Afyonkarahisar İş Mahkemesi
TARİHİ : 16/04/2014
NUMARASI : 2013/10-2014/306

DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
Davalı, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshi konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Dosya içeriğine göre, davacı işçinin davalı işyerinde 07.03.2006-23.10.2012 tarihleri arasında bilet satış görevlisi olarak çalıştığı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından 23.10.2012 tarihli fesih bildirimi ile, haksız menfaat sağlamak adına biletsiz yolcu bindirimi yaptığı, işverenin haberi olmadan pos cihazından çektiği biletsiz yolcu ücretinin hesabını kapatmak için başka bir yolcudan nakit tahsil edilen tutarın pos"a mahsup ederek kapattığından bahisle 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II-e. maddesi uyarınca haklı sebeple feshedildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, mahkemece her ne kadar feshe gerekçe gösterilen olaylara göre iş sözleşmesinin feshinde ölçülülük ilkesinin aşılmış olduğu gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulüne karar verilmiş ise de; tanık beyanlarından ve dosyadaki diğer bilgi ve belgelerden, davalı işverenlikte bilet satış görevlisi olarak çalışan davacının, bilet kesilmeden bilet satışı yasak olmasına rağmen sistemde boş yer gözükmeyen otobüse, biletinin arabada kesileceği söylenerek yolcu yönlendirmesi, yolcunun parası olmadığını beyan etmesi üzerine de bileti kesilmeksizin bilet bedelini kredi kartından çekmesi, hesabı kapatmak için de başka bir yolcudan nakit tahsil edilen tutarın pos"a mahsup ederek kapatması şeklindeki davranışlarının 4857 sayılı Kanun"un 25/II-e. madde ve bendinde öngörülen doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlar niteliğinde olduğu, bunun fesih için haklı sebep oluşturduğu dikkate alınarak kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin reddi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile kabulü usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
3-Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacı işçinin asgari ücret (en son 31,35 TL) yanında hak kazandığı primlerle birlikte tazminata esas giydirilmiş ücretinin günlük brüt 50,00 TL olduğu kabul edilmiştir. Davacının yıllık ücretli izin alacağı da günlük brüt 50,00 TL ücret esas alınarak hesaplandığı anlaşılmış olup söz konusu alacağın davacının kabul edilen çıplak brüt ücreti olan 31,35 TL "ye göre hesaplanması gerekirken yazılı şekil karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi