Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/514
Karar No: 2017/700
Karar Tarihi: ...02.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/514 Esas 2017/700 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedeli alacağının tahsili amacıyla yürütülen icra takibine itirazın iptâli talebidir. Davacı taşeron şirket, davalı yüklenici şirkete mallar teslim etmiştir ancak bakiye kısım ödenmemiştir. Davalı borçluya tebligat yapılmadan yapılan yargılamada davanın reddine karar verilmiş ve bu karar temyiz edilmiştir. Ancak, tebligatın usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle hüküm bozulmuştur. 6100 sayılı HMK'nın “Hukuki Dinlenilme Hakkı” başlıklı 27. maddesi ve Anayasa'nın 36. maddesi hukuki dinlenme hakkının en önemli unsuru olan davacının, usulüne uygun olarak duruşmalara davet edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, hüküm bozulmuştur.
15. Hukuk Dairesi         2016/514 E.  ,  2017/700 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedeli alacağının tahsili amacıyla yürütülen icra takibine itirazın iptâli talebinden ibarettir.
    Davacı şirket taşeron, davalı şirket ise yüklenicidir. Davacı taşeron şirket vekili, davacının, davalı firmanın talebi doğrultusunda ........2011 tarihli faturaya konu yangın söndürme sistemlerini imal edip borçlu firmanın talebi doğrultusunda dava dışı ... ... .... ve Tarih Kurumu’na teslim ettiğini, davalının bu malların bedeline mahsuben 04.....2011 tarihinde ....000 USD, 24.....2011 tarihinde de ....050 USD ödeme yaptığını ancak bakiye kısmı olan ....405,00 TL "lik kısmı ödemediğini, davalı borçlu hakkında icra takibi yapıldığını, davalının borca itiraz ederek takibi durduğunu, borçlunun itirazının haksız ve dayanaksız olduğunu belirterek bu itirazın iptâline ve % 40 icra inkâr tazminatına karar verilmesini talep ettiği, davalı yükleniciye usulüne uygun tebligat yapılmadığından davayı takip etmemiş, mahkemece yapılan yargılama sonucu davanın reddine karar verilmiş, verilen karar yasal süresi içerisinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    ... .... İcra Müdürlüğü"nün 2012/9372 Esas sayılı takip dosyası incelendiğinde; alacaklı davacı tarafından borçlu davalı şirket aleyhine faturaya istinaden ....405,00 TL asıl alacak, 814,40 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam ....219,40 TL üzerinden ilâmsız takip yapıldığı, ödeme emrinin borçluya ....01.2013 tarihinde usulüne uygun tebliğ edildiği ve borçlu davalının ....01.2013 tarihli dilekçesi ile borca itiraz ettiği, itiraz üzerine takibin durdurulduğu ve ... yıllık yasal süresi içerisinde itirazın iptâli davasının açıldığı anlaşılmıştır.
    Dava dilekçesi davalı şirketin dava dilekçesinde bildirilen “... ... Bulvarı 1322 (Eski ....) Cadde No:.../... ..../Merkez-...” adresine tebligat yapılarak yargılamaya devam edilmiş ve hükümde kurulmuştur.
    6100 sayılı HMK"nın “Hukuki Dinlenilme Hakkı” başlığını taşıyan 27. maddesinde “(...) Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. (...) Bu hak; a) Yargılama ile ilgili

    olarak bilgi sahibi olunmasını, b) Açıklama ve ispat hakkını, c) Mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini, içerir.” hükmü bulunmaktadır. Anayasa"nın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin .... maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olan hukuki dinlenme hakkı; davalının, usulüne uygun olarak duruşmalara davet edilmesini zorunlu kılar. Bir başka deyişle; mahkeme, davalıyı, savunma hakkı tanımak için usulüne uygun davet etmedikçe yargılamaya devam edip hükmünü veremez. Davalıya, savunma hakkını kullanma imkanı verilmesi, davalıya, usulüne uygun olarak dava dilekçesinin tebliğ edilmesi ile olur. Usulüne uygun tebligatın amacı, davalıya savunma hakkının sağlanmasıdır.
    Somut olaya gelince; aleyhine dava açılan şirketin ... Ticaret Sicil Müdürlüğü"nün ....06.2014 tarih 034502/032551 sayılı cevabî müzekkeresinde şirketin adresinin “... Mah. .... Cadde No:.../... ..../...” olduğu belirtilmiş ancak şirketin kaydının 08.05.2013 tarihinde silindiği, şirketin merkezinin ...’a taşındığı bildirilmiştir. ... Ticaret Sicil Müdürlüğü"nün ....08.2014 tarih 120211 sayılı yazısında şirketin adresinin “...Mah. .... Sokak No:..../... .....” olduğu bildirilmiştir. Bu aşamadan sonra önceki sicil adresine tebligat çıkarılması ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun .... maddesine göre yapılan tebligatlara göre yargılamaya devam edilerek hüküm kurulması HMK"nın 27. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olan hukuki dinlenilme hakkını ihlal eder nitelik arzeder. Bu nedenlerle hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere ....02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi