Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16285
Karar No: 2017/5192
Karar Tarihi: 19.06.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/16285 Esas 2017/5192 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Aslı itirazın iptali ve birleşen alacak davalarının yapılan yargılaması sonucunda asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın kabulüne yönelik olarak verilen hüküm, asıl davacı ve asıl davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir. Asıl davanın davalısı, icra müdürlüğüne hitaben hükmü temyiz ettikten sonra verdiği dilekçe ile icra takine vaki itirazından vazgeçtiğini belirtmiştir. Bu nedenle, banka vekili tarafından yapılan temyiz istemi reddedilirken, hüküm bozulmuştur ve davalının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 356.
19. Hukuk Dairesi         2016/16285 E.  ,  2017/5192 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki asıl itirazın iptali ve birleşen alacak davalarının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde asıl davacı ve asıl davalı ... vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Asıl ve birleşen davacı vekili, müvekkili ile asıl davalı ... arasında Genel Kredi Sözleşmesi akdedildiğini, diğer davalı ...’in de bu sözleşmeyi müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatıyla imzaladığını, sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi üzerine başlatılan icra takibine davalıların itiraz ettiğini ileri sürerek asıl dava yönünden tarafların itirazlarının iptali ile %40 oranında icra inkar tazminatına karar verilmesini, davalı ...’in keşidecisi, müvekkilininde lehtarı olduğu 8.500,00 TL’lik çekin davalı tarafından ödenmediğini alacaklarınında teminat altına alınmadığını ileri sürerek birleşen dava yönünden çek bedelinin keşide tarihinden itibaren %80 temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Asıl ve birleşen davalı ..., çek bedelinin ciranta olan ...’e ödendiğini, süresi geçmiş, arkası yazılmamış ve karşılığı ödenmiş çek nedeniyle açılan birleşen davanın reddini istemiştir.
    Asıl davalı ... davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, asıl davalı ...’in davacı banka ile akdettiği Genel Kredi Sözleşmesi’ne asıl-birleşen davalı ...’in müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatıyla imzaladığı, kefaleti nedeniyle bankaya 8.500,00 TL değerinde çek verdiği, denetime elverişli bilirkişi raporuyla belirlenen miktar üzerinden asıl davanın kısmen kabulüne, sebepsiz zenginleşmeye dayalı alacak davasında davalının söz konusu çekten dolayı sebepsiz zenginleşmediğini ispat edemediğinden birleşen davanın kabulüne karar verilmiş,hüküm asıl davacı ve asıl davalı ... vekilince temyiz edilmiştir.
    (1) Asıl ve birleşen davanın davacısı banka vekilinin 03.06.2016 tarihli dilekçesi ile mahkemece verilen davanın kısmen kabulüne dair hükmü temyiz etmiş ise de temyiz dilekçesinden feragat ettiği görülmüştür. Bu nedenle temyiz isteminin feragati nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
    (2) Asıl davanın davalısı ...’in temyiz itirazına gelince davalı ...’in icra müdürlüğüne hitaben hükmü temyiz ettikten sonra vermiş olduğu 20.11.2015 tarihli dilekçesi ile icra takine vaki itirazından vazgeçtiğini bilidirdiği anlaşıldığından mahkemece bu konuda bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz isteminin feragat sebebiyle reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre asıl davanın davalısı ...’in temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine,, 19/06/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi