Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2506
Karar No: 2018/7192
Karar Tarihi: 21.06.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2018/2506 Esas 2018/7192 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, davacı şirket ile davalı idare arasındaki sözleşme uyarınca davalıya verilen hizmetler ve alacaklarla ilgilidir. Davacı, davalının 5510 sayılı yasanın 81. maddesiyle ilgili pirim indirimlerini hak edişlerinden haksız olarak kestiğini ileri sürerek 500 TL'nin davalı tarafından tahsilini istemiştir. İslah edilerek talep sonucu 7.259,33 TL'ye yükseltilmiştir. Davacı tarafından kesintilerin Ekim 2008 ile 2011 yılının son ayına ait tarihler arasında yapıldığı iddia edilmişse de bilirkişi raporu davacının iddiasının doğru olmadığını göstermektedir. Ancak dava, davacı şirketin diğer ortakları tarafından da açılması gereken bir dava olduğundan bütün ortakların dava açma hak ve yetkisi olduğu belirtilmiştir. İhale davacı ve dava dışı şirket tarafından adi ortaklık kurularak gerçekleştirilmiştir ve bu nedenle davada, diğer ortak olan dava dışı şirketin de taraf olarak yer alması gerekmektedir. Davaya ilişkin tüm sözleşmeler ise dosyaya sunulmamıştır. 5510 sayılı yasanın 81. maddesi, sigorta pirimlerini düzenli ödeyen işverenleri teşvik etmek amacıyla sigorta pirim oranının % 5'lik kısmının hazinece karşılanacağı belirtilen bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.
13. Hukuk Dairesi         2018/2506 E.  ,  2018/7192 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı şirket, dava dışı ... İnş. Taah. Ve Tem. Hiz. İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ile kurdukları ortak girişim ile davalı idare arasında düzenlenen sözleşme uyarınca davalıya hizmet verildiğini, sözleşme süresince 5510 sayılı yasada yapılan değişikliğin davalı tarafından yanlış yorumlandığını ve şirketin istihkaklarından 2008-Ekim ve 2011 yılının son ayları arasında haksız kesintiler yapıldığını, 5510 sayılı yasanın 81. maddesine eklenen bende göre sigorta primlerini düzenli ödeyen ve sigortasız işçi çalıştırmayan işverenleri teşvik etmek amacıyla sigorta pirim oranının % 5"lik kısmının hazinece karşılanacağının belirtildiğini, 5510 sayılı yasanın yürürlüğünden itibaren bu kanun gereğince 5 puanlık indirimleri uygulamak suretiyle sigorta primlerinin tahakkuk ettirildiğini ve ödendiğini, ancak davalı idarenin söz konusu pirim indirimlerini hak edişlerinden haksız olarak kestiğini ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 500,00 TL’nin davalıdan tahsilini istemiş; ıslahla birlikte talep sonucunu 7.259,33 TL’ye yükseltmiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, davalı idareye hizmet verdiğini, davalı idarenin 5510 sayılı yasa gereğince kendisine ödenen ödenen beş puanlık ... yardımını hakedişlerinden kestiğini ileri sürerek eldeki davayı açmıştır. Mahkemece, alınan bilirkişi raporu hükme esas alınarak davanın kabulüne karar verilmiştir. Davacı tarafından, kesintilerin Ekim 2008 ile 2011 yılının son ayına ait tarihler arasında yapıldığı ileri sürülmüş, bilirkişi raporunda ise, kesintilerin 2011 yılına ait olduğu ve davacı şirketin farklı ortak şirketlerle kurduğu değişik iş ortaklıkları ile hizmet verdiği belirtilmiştir. Dosya içerisinde ise, 12.1.2010 tarihli sözleşme bulunmakta olup sözleşmenin incelenmesinde, davacı şirket ile dava dışı ... İnş. Taah. Ve Tem. Hiz. İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin iş ortaklığı kurarak birlikte ihaleye iştirak ettikleri anlaşılmaktadır. Bu durumda, davacı ile dava dışı şirket arasındaki ilişkinin adi ortaklık niteliğinde bulunduğu ve ihale konusu işi adi ortaklık olarak aldıklarının kabulü gerekir. Adi ortaklıkla, ortaklığın tüzel kişiliği bulunmadığından salt adi ortaklık olarak husumet ehliyeti bulunmadığı gibi ortaklardan sadece birinin dava açma hak ve yetkisi bulunmamaktadır. Bir başka anlatımla, adi ortaklık şeklinde yürütülen iş ve işlemlerden dolayı oluşacak olan uyuşmazlıklar sonunda açılacak olan davada ortaklığı oluşturan tüm kişilerin davada taraf olarak gösterilmesi zorunludur. Dava konusu olayda, yapılan ihale davacı ve dava dışı şirket tarafından adi ortaklık kurularak alınmış olduğundan davacı yanında diğer ortak olan dava dışı şirketin de davada taraf olarak yer alması gerekir. Diğer yandan, davacı tarafından kesintilerin yapıldığı ileri sürülen tüm sözleşmeler dosya arasına kazandırılmamıştır. Bu durumda, davaya konu uyuşmazlığa ilişkin tüm sözleşmeler getirtilerek öncelikle belirtilen bu husus açıklığa kavuşturulduktan sonra başka bir adi ortaklıkta var ise adi ortaklığı oluşturan tüm şirketlerin davaya katılımı sağlanarak yargılamaya devam edilip hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken, değinilen bu yön gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm tesis edilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 21/06/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi