Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3716
Karar No: 2018/5107
Karar Tarihi: 29.05.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2017/3716 Esas 2018/5107 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerindeki çalışmalarının tespiti için dava açmıştır. Mahkeme isteği kabul ederek hüküm vermiştir. Ancak, davalı kurum vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dava, davacının işyerindeki çalışmalarının tespiti için açılmış olup, mahkemece kabul edilmiştir. Ancak, davalı kurum vekili tarafından temyiz edilmiştir. Daire, davacının çalışma koşullarının yeterli bir şekilde belirlenmediğine dair karar vermiş ve yeniden inceleme yapılması talep etmiştir. Yapılacak iş, vergi kaydı, okula gitme durumu, eğitim durumu, çıraklık sözleşmesi, diğer işyerleriyle olan ilişkisi ve çalışmanın niteliği gibi konuların araştırılmasıdır. Hüküm, yeterli incelenmediği için bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
21. Hukuk Dairesi         2017/3716 E.  ,  2018/5107 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
    K A R A R
    Dava, davacının Aralık 2005 ila 14/07/2008 tarihleri arasında davalı işyerinde geçen ve Kuruma bildirilmeyen sigortalı çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyulup, davanın kabulü ile hükümde yazılı şekilde karar verilmiştir.
    Somut olayda, Mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen 18/01/2013 tarihli kararın Dairemize ait 23/12/2014 tarihli 2014/19605 E. 2014/28166 K. sayılı ilamı ile özetle davacının çalışma olgusunun yeterli ve gerekli bir araştırmayla hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak sağlıklı bir biçimde belirlenmediği ve davacının çırak olup olmadığı araştırılmadığı gerekçesiyle bozulduğu, bozma ilamına uyan Mahkemece çıraklık sözleşmesi bulunup bulunmadığı davalı işverene yazılan müzekkere ile sorulduğu ve davalı işverence cevap verilmediği, ihtilaf konusu dönemde davalıya ait işyerinde çalışmaları kayıtlara geçmemiş olan tanıkların dinlendiği, komşu işyeri tanığı dinlenilmediği anlaşılmaktadır.
    Bozmaya uyulduğu halde, bozma gerekleri yerine getirilmemiştir. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bozma kararına uyan mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır.
    Yapılacak iş, davalıya ait vergi kaydının ne zaman başladığını araştırmak, nizalı dönemde davacının okula gidip gitmediğini ve eğitim durumunu tespit etmek, ilgili ... Müdürlüğünden yazılı çıraklık sözleşmesi bulunup bulunmadığını sormak, ilgili ... İl Müdürlüğünden ve belediye başkanlığından , vergi dairesinden gerekirse zabıta marifetiyle işyerine o tarihte komşu olan diğer işyerlerinde çalıştığı tespit edilen kayıtlı komşu işyeri çalışanları yoksa işyeri sahipleri tespit edilerek çalışmanın niteliği ile gerçek bir çalışma olup olmadığı ,davacının işyerinde üretime yönelik çalışmalara bilfiil katılıp katılmadığı hususları açıklığa kavuşturularak sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 29/05/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi