Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/13399
Karar No: 2013/15609
Karar Tarihi: 23.05.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/13399 Esas 2013/15609 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette kameraman olarak çalıştığını ve fazla mesai, bayram ve genel tatillerde çalışmasına rağmen ücretlerinin tam olarak ödenmediğini ileri sürerek, fazla çalışma, genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsilini istemiştir. Davalı ise fazla mesai yapmadıklarını, yıllık izinlerini kullandırdıklarını ve %5 gecikme zammı talebinin yasal dayanağının olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir. Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyiz edilen kararda, taraflar arasındaki uyuşmazlık, işçilik alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı ve %5 fazla isteğinde uygulanacak indirimin miktarı noktasında toplanmaktadır. Kararda belirtilen BK 44. madde uyarınca, mahkemece ıslah tarihi olan 07.12.2010 tarihinden 5 yıl önceye ait olan alacakların zamanaşımına uğradığı kabul edilerek, tespit edilen miktar hesaplanan toplam alacaktan indirilmeli ve ardından dava dilekçesi ile talep edilen miktar eklenerek hak edilen alacak belirlenmelidir. Hatalı hesaplamaya dayalı hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak BK 44. madde gösterilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2011/13399 E.  ,  2013/15609 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, izin ücreti, fazla çalışma ücreti, fazla çalışma ücretinin % 5 fazlası, genel tatil ücreti ile genel tatil ücretinin % 5 fazlası alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı şirkette kameraman olarak çalıştığını, fazla mesai yaptığını, bayram ve genel tatillerde çalıştığını ancak bunların ücretlerinin tam olarak ödenmediğini, yıllık ücretli izinlerini tam olarak kullanmadığını ileri sürerek, fazla çalışma, genel tatil ve bunların %5 fazlası ile yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, fazla mesainin söz konusu olmadığını, yıllık izinlerinin kullandırıldığını, imzaladığı sözleşmeye göre mesleki kıdeminin 01.11.2002 tarihinde başladığını, böylece 6 hafta üzerinden izin hesaplanamayacağını, %5 gecikme zammı talebinin yasal dayanağının olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işçilik alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı ve % 5 fazla isteğinde uygulanacak indirimin miktarı noktasında toplanmaktadır.
    Zamanaşımı, alacak hakkının belli bir süre kullanılmaması yüzünden dava edilebilme niteliğinden yoksun kalmasını ifade eder. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere zamanaşımı, alacak hakkını sona erdirmeyip sadece onu "eksik bir borç" haline dönüştürür ve "alacağın dava edilebilme özelliği"ni ortadan kaldırır.
    Somut olayda, davacının ıslah ile talep miktarını artırmasından sonra davalı zamanaşımı itirazında bulunmuştur. Mahkemece ıslaha karşı zamanaşımına uğrayan miktarlar hesaplanırken fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacağından önce %85 indirim yapılmış sonra zamanaşımına uğrayan miktar bulunmuş ve böylece davacının hak ettiği alacaklar belirlenmiştir. Ancak yukarıda belirtilen şekilde yapılan hesaplama hatalıdır. Mahkemece ıslah tarihi olan 07.12.2010 tarihinden 5 yıl önceye ait yani 07.12.2005 gününden önceki alacakların zamanaşımına uğradığı kabul edilerek tespit edilen miktar hesaplanan toplam alacaktan indirilmeli sonra dava dilekçesi ile talep edilen miktar eklenerek hak ettiği alacak belirlenmelidir. Daha sonra sözkonusu rakam göz önüne alınarak BK 44. madde uyarınca gerekirse yeni bir indirim oranı uygulanarak karar verilmelidir. Bu nedenle hatalı hesaplamaya dayalı hükmün bozulması gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi