Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8585
Karar No: 2019/3057
Karar Tarihi: 24.04.2019

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2016/8585 Esas 2019/3057 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mirzeahmet oğlu davacı, 160 parsel sayılı 14.100 metrekare yüzölçümündeki taşınmazın tapu kaydı, irsen intikal, harici taksim ve satın alma nedenleriyle ... adına tespit edildiği için, taşınmazın ... mirasçıları adına 1/4'er paylarla tesciline karar verilmiştir. Ancak, davacı taşınmazın tamamı hakkında, eski tarihli tapu kaydına ve kayıt miktar fazlası yönünden de zilyetliğe dayanarak, taşınmazın ... mirasçıları adına tescili istemiyle dava açmıştır. Davacıya ait tapu kaydının tesis tarihi daha eski olduğundan, davacının tutunduğu tapu kaydının miktarı itibariyle geçerli olacağı kuşkusuzdur. Ancak, 4100 metrekare yüzölçümlü komşu 161 parsele revizyon görmüştür. Mahkemece yeniden keşif yapılması istenerek arazi üzerinde belirlenmelidir. Türk Medeni Kanunu'nun 718. maddesi ve Tapu Kanunu'nun 18, 19, 20, 21. maddeleri uyarınca karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
16. Hukuk Dairesi         2016/8585 E.  ,  2019/3057 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ



    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kadastro sırasında .../Köprübaşı Köyü çalışma alanında bulunan 160 parsel sayılı 14.100 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz tapu kaydı, irsen intikal, harici taksim ve satın alma nedenleriyle ... adına tespit edilmiştir. Davacı (Mirzeahmet oğlu) ..., tapu kaydı, irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak, taşınmazın ... mirasçıları adına tescili istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine, çekişmeli 160 parsel sayılı taşınmazın ölü tespit maliki ... mirasçıları adına 1/4"er paylarla tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, çekişmeli 160 parsel numaralı taşınmaza kadastro tespiti sırasında uygulanan 21.03.1936 tarih ve 2 cilt 102 sıra 81 sayfa numaralı tapu kaydının taşınmaza uyduğu, buna göre tartışılması gereken hususun tapu kayıtlarının hukuki kıymetlerinin bulunup bulunmadığı olduğu, keşif sırasında dinlenilen bilirkişi beyanlarından da anlaşılacağı üzere, davacı tarafça taşınmaz kullanılmadığı ve bu nedenle tapu kaydının hukuki değerini koruduğu gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulmuş ise de yapılan araştırma, inceleme ve uygulama hüküm vermeye yeterli bulunmamaktadır.
    Davacı, çekişmeli taşınmazın tamamı hakkında, eski tarihli tapu kaydına ve kayıt miktar fazlası yönünden de zilyetliğe dayanarak, taşınmazın ... mirasçıları adına tescili istemiyle dava açmıştır.
    Dava konusu 160 parsel sayılı taşınmaz 21.03.1936 tarih ve 102 sıra numaralı 1156 metrekare yüzölçümlü tapu kaydına istinaden 14100 metrekare yüzölçümü ile; davacının murisine ait komşu 161 parsel sayılı taşınmaz ise, 10.03.1936 tarih ve 29 nolu sicilden gelen 07.11.1951 tarih ve 40 sıra nolu 4872 metrekare yüzölçümlü tapu kaydına istinaden 4100 metrekare yüzölçümü ile tespit edilmiştir. Çekişmeli 160 sayılı parsele uygulanan tapu kaydı ile komşu 161 parsel sayılı taşınmaza uygulanan tapu kaydı hudut olarak birbirini okumakta olup, bu husus mahkemenin de kabulündedir.
    Çekişmeli taşınmazların kadastro tespitleri 1978"de yapılmış olup, 161 parsel sayılı taşınmazın tapu kayıt maliki ve davacının murisi ...’ın ise ölüm tarihi 1979 olduğundan tapu kaydının hukuki kıymetini yitirmediği görülmektedir. Ayrıca davacıya ait tapu kaydının tesis tarihi 10.03.1936, davalılara ait tapu kaydının tesis tarihi ise 21.03.1936 olduğuna göre, davacının dayandığı tapu kaydının daha eski tarihli olması nedeniyle, davacının tutunduğu tapu kaydının miktarı itibariyle geçerli olacağı kuşkusuzdur. Ancak, davacının dayandığı tapu kaydı miktarından daha az olarak, 4100 metrekare yüzölçümlü komşu 161 parsele revizyon görmüştür.
    O halde mahkemece doğru sonuca ulaşılabilmesi için yapılması gereken iş, çekişmeli taşınmaz başında, refakate alınacak fen bilirkişisi eşliğinde, kadastro tespit tarihi olan 1978"den öncesini bilebilecek, olabildiğince yaşlı ve yansız mahalli bilirkişiler, sağ iseler kadastro tutanak bilirkişileri ve taraf tanıkları hazır oldukları halde yeniden keşif yapılmalı ve bu keşifte davacı ve davalılara ait tapu kayıtları yöntemince uygulanıp, kapsamları ayrı ayrı tayin edilmeli, davacının tutunduğu tapu kaydının daha eski tarihli olduğu ve her iki kaydında değişebilir hudutlar içerdiği dikkate alınmak suretiyle, dayanak tapu kayıtlarının miktarları kadar yerin arz üzerinde belirlenmeli ve fen bilirkişisinden bu yerin kroki üzerinde işaretlenmesi istenmeli, bundan sonra kayıt miktar fazlası bölümlerin, kadastro tespit tarihine kadar kim tarafından, ne zamandan beri, ne şekilde ve hangi sınırlarla kullanıldığının belirlenmesine çalışılmalı ve arz üzerinde gösterilen sınırlar fen bilirkişi krokisinde işaretlenerek fen bilirkişisinden keşfi takibe imkan verir rapor düzenlenmesi istenmeli, eğer kullanım sınırı kadastral sınırlarla örtüşüyorsa, davacının tutunduğu tapu kayıt miktarının çekişmeli 160 parselde kalan yüzölçümü kadar yer üzerinde davanın kabulüne karar verilmeli ve fazlaya ilişkin talep reddedilmeli; davacı tarafından kadastro tespit tarihine kadar 20 yıl süreyle çekişmeli 160 parselin tamamının malik sıfatıyla zilyetlik hükümlerine göre kullanıldığının anlaşılması halinde, davalıların tutunduğu kayıt miktarının kapsadığı alan dışındaki bölüm; şayet davalı taraf bir bölümünü kullanıyor ve bu bölüm davalıların dayandıkları tapu kaydı kapsamı dışında kalıyor ise bu bölüm yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edene iadesine,
    yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,24.04.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi