Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8137
Karar No: 2018/3363
Karar Tarihi: 28.05.2018

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/8137 Esas 2018/3363 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kooperatif üyeliğinden ihraç edilme kararının yasaya ve usule aykırı olduğunu savunarak iptalini talep etmiştir. Mahkeme ise davacının ihraç kararının usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle talebi kabul etmiştir. Temyiz edilen karar ise, davalı kooperatifin defter ve kayıtlarının bilirkişi incelemesine tabi tutulması gerektiğini ve ihtarnamelerin usulüne uygun olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini belirterek kararı bozmuştur.
Kanun Maddeleri: Kooperatifler Kanunu'nun 16/2 ve anasözleşmenin 14. maddesi uyarınca kooperatif ortağı genel kurulca ihraç edilebileceği gibi, bu konuda anasözleşme ile yönetim kuruluna da yetki verilebilir. Çıkarma kararının gerekçeli olarak yönetim kurulu karar defteri ile ortaklar pay defterine kaydedilmesi ve kararın onaylı örneğinin çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere 10 gün içinde tevdii edilmesi gerekmektedir. Davanın yasal sürede açılması gerekmektedir.
23. Hukuk Dairesi         2015/8137 E.  ,  2018/3363 K.

    "İçtihat Metni"

    ....
    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekillinin davalı kooperatifin 1998 yılından beri ortağı olduğunu, 6 no"lu bağımsız bölümün müvekkiline tahsis edildiğini, kooperatifin hala teslim taahhüdünü yerine getirmediğini, bir kısım dairelerin 3. kişilere satışı sebebiyle teslim imkanın da kalmadığını, müvekkilinin kooperatife birikmiş borcu bulunmamasına rağmen ihtar çekilip aleyhine icra takibi yapıldığını, itiraz üzerine takibin durdurulduğunu, müvekkilinin daire teslimini istemesi üzerine kooperatiften çıkarılma kararına muhatap olduğunu ileri sürerek, yasaya ve usule aykırı olan ihraç kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, ihraç kararının yasaya ve usule uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; ihraç kararının onandığı 21.04.2013 tarihli genel kurul kararının dava açıldıktan sonra davacıya tebliği karşısında davanın yasal sürede açıldığının kabulünün gerekeceği, kooperatife ait defterlerde davacının kooperatif üyeliğinden ihracına ilişkin herhangi bir yönetim kurulu kararına rastlanılmadığı, davalı kooperatif tarafından davacıya gönderilen ihtarnamelerde, noter onaylı herhangi bir yönetim kurulu kararı ya da genel kurul toplantı tutanağı örneğinin bulunmadığı, ihtarların Kooperatifler Kanunu"na uygun olarak yapılmaması halinde, vecibelerini yerine getirmediğinden bahisle ortağın ihracına karar verilemeyeceği, kooperatif anasözleşmesinin 14/2. maddesine göre; çıkarma kararının gerekçeli olarak yönetim kurulu karar defteri ile ortaklar pay defterine kaydedilmesi ve kararın onaylı örneğinin çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere 10 gün içinde tevdii edilmesi gerektiğinden bu nedenle davacı hakkında kesinleşmiş ve geçerli üyelikten ihraç kararının varlığından söz edilemeyeceği gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Kooperatifler Kanunu"nun 16/2 ve anasözleşmenin 14. maddesi uyarınca, kooperatif ortağı genel kurulca ihraç edilebileceği gibi, bu konuda anasözleşme ile yönetim kuruluna da yetki verilebilir. Bu nedenle, genel kurulun da ihraç kararı verme yetkisi bulunmaktadır. Somut olayda da, davacı ortak genel kurul kararı ile ortaklıktan ihraç edilmiş olup süresinde .../...
    S.2.

    dava açıldığı anlaşılmaktadır. Bu husus mahkemenin de kabulündedir. Bu durumda, davalı kooperatife ait defter ve kayıtlar üzerinde bilirkişi marifetiyle inceleme yaptırılarak, şayet davacı tarafından yapılan herhangi bir ödeme bulunması halinde bu ödemelerin de mahsubu sonrası davacıya keşide edilen ihtarnamelerde bildirilen miktarda gecikme faizi dahil borcunun bulunup bulunmadığının tespit edilerek, ihraç kararının ve karara dayanak yapılan ihtarnamelerin usulüne uygun olup olmadıkları belirlendikten sonra sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi hatalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.05.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi