Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/25171
Karar No: 2015/29151

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/25171 Esas 2015/29151 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/25171 E.  ,  2015/29151 K.
"İçtihat Metni"

Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, feshin geçerli sebebe dayandığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, dosya kapsamındaki delillere göre makul ölçüler içinde davacıyla iş ilişkisini sürdürmesinin işverenden beklenemeyeceği, başka bir görevde çalıştırılması halinde olumsuzlukların sürebileceği, tüm bunlara göre iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayandığı kanaati ile davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, kanuni dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. ve devamı maddeleridir.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan sebeplerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışları sebebiyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığını şart koşar. İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan bu sebepler, aynı Kanun"un 25. maddesinde belirtilen sebepler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen sebeplerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebeplere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
Somut olayda, davalı şirket tarafından düzenlenen fesih bildiriminde, davalı işyerinde 08.06.2009 tarihinden itibaren çalışan davacının iş sözleşmesinin işçinin verim ve davranışlarından kaynaklanan geçerli sebeplerle 4857 sayılı Kanun"un 18. maddesi gereğince feshedildiği belirtilmiştir. Fesih bildiriminde ayrıca, davacının savunmasının yeterli olmadığına karar verildiği de ifade edilmiştir. Davalı şirket tarafından düzenlenen savunma istem yazısında; gelişim planları doğrultusunda yapılan koçluk çalışmalarında yöneltilen geri bildirimlere rağmen davacının kendisinden beklenen davranış ve tutumu sergileyemediği vurgulanmıştır. Söz konusu yazıda, 09.10.2012 tarihinde yapılan çalışmada geri bildirimde bulunulmasına rağmen davacının davranışlarında gelişme bulunmadığı belirtilmiş ise de, bahsi geçen 09.10.2012 tarihli Saha Ziyaret Raporu"nda davacının "sonuç odaklılık, istek ve çaba, başarma arzusu" şeklinde güçlü yönlerinin bulunduğu da açıkça belirtilmektedir. Ayrıca dosya kapsamında davalı şirket tarafından tanzim edilen 2012 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplantı ya da saha ziyaret raporları mevcut olup, 2012 yılı Ekim ayı öncesi ve 2012 yılı Aralık ayından fesih tarihinde kadar aylık raporlama faaliyetinde bulunulmadığı tespit edilmiştir.
Dosya içeriğindeki delillere göre; 08.06.2009 tarihinde davalı şirkette Bölge Satış Sorumlusu olarak çalışmaya başlayan davacının, 01.01.2012 tarihi itibariyle üstlenmiş olduğu sorumlulukları başarı ile tamamlaması, marka değerleri ve yetkinliği ile uyumlu davranışları ve şirket başarısına olan katkısı nedenleri ile Satış Eğitim Şefi pozisyonuna atandığı görülmektedir. Dosyaya sunulan 10.11.2012 tarihli şirket içi elektronik posta yazışma içeriğinden, davacının yukarıda belirtilen raporları tanzim eden davalı tanığı Vildan Çamırcı"dan tebrik mesajı aldığı görülmektedir. Yine davacının muhtelif tarihlerde şirket çalışanlarından aldığı teşekkür mesajları da mevcuttur.
Mahkemece beyanlarına başvurulan tanık anlatımlarının soyut ifadelerden ibaret olduğu, dosyada mevcut tüm delillere göre davalı işverenlik tarafından davacının iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğinin somut delillerle ispatlanamadığı anlaşılmakla, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi hatalı olmuştur.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen sebeplerle;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-İşverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine,
3-Davacının kanuni sürede başvurmasına rağmen işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının fesih nedeni ve kıdemi dikkae alınarak işçinin dört aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4-Davacının işe iadesi için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine,
5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 225,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
8-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 19.10.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi