22. Hukuk Dairesi 2014/15760 E. , 2015/28840 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : Marmaris 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 18/02/2014
NUMARASI : 2012/534-2014/63
DAVA : Davacı, yıllık izin, fazla mesai ücreti, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davanın belirsiz alacak davası olduğunu ve iş sözleşmesinin emeklilik sebebiyle sona erdiğini ileri sürerek, yıllık izin ücreti, hafta tatil, genel tatil ve fazla çalışma alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, işyerinde yoğun çalışma olmadığını 270 saati aşan bir çalışma olmadığını ileri sürerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yıllık izin ve genel tatil ücreti isteklerinin reddine diğer alacakların ise kısmen kabulüne karar verilmiştir
Temyiz:
Kararı taraflar vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının sair aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 107. maddesiyle, mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nda yer almayan yeni bir dava türü olarak belirsiz alacak ve tespit davası kabul edilmiştir.
6100 sayılı Kanun"un 107. maddesine göre,
"(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
(2) Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu talebini artırabilir.
(3) Ayrıca, kısmi eda davasının açılabildiği hâllerde, tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yararın var olduğu kabul edilir."
Hükümet tasarısında yer almayan bu madde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu tarafından, esasen baştan miktar veya değeri tam tespit edilemeyen bir alacakla ilgili hak arama durumunda olan kişinin, hukuk sisteminde karşılaştığı güçlüklerin bertaraf edilerek hak arama özgürlüğü çerçevesinde mümkün olduğunca en geniş şekilde korunmasının sağlanması gerekçesi üzerinde durularak ihdas edilmiş ve nihayetinde kanunlaşmıştır.
Davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığı şüphesizdir. Hüküm altına alınan fazla çalışma ve hafta tatili alacakları yönünden, davacı haftada kaç gün, kaç saat fazla çalışma yaptığını ve hangi günlerde çalıştığını belirleyebilmekte ise de hakimin hesaplanan miktardan hangi oranda takdiri indirim yapacağını bilebilecek durumda değildir. Bu sebeple dava konusu fazla çalışma ve hafta tatili alacakları belirsiz alacak davasına konu edilebilir. Bu anlamda hesaplanan bu alacakların dava sırasında artırılması da iddianın genişletilmesi yasağı kapsamında değerlendirilmemektedir. Davacının talep artırım dilekçesi ıslah olarak değerlendirilmemesi gerekir. Somut olayda fazla çalışma ve hafta tatili alacaklarına karşı ileri sürülen zamanşımı savunması ile davacının faiz isteklerinin dava tarihi itibariyle değerlendirilmesi gerekir. Artık burada ıslahtan sözedilemeyeceğinden zamanaşı savunması ve davacının faiz istekleri yönünden ıslah tarihine göre ayrı bir değerlendirme yapılması isabetsiz olup bozma nedenidir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.