Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1042
Karar No: 2017/392
Karar Tarihi: 01.02.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/1042 Esas 2017/392 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, iş sahibi tarafından yüklenici aleyhine açılmış ve eser sözleşmesi gereğince gecikme cezası ile eksik işler bedelinin tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve tahsilin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine, davacının kötüniyet tazminatı ile sorumlu tutulmasına dair verilen karar davacı vekilince temyiz edilmiştir. Dosyada bulunan eksik iş tespit tutanağı ve diğer yazışmalara göre eksiklerin tesbiti ancak teslimden sonra mümkün olup bu tutanaktan teslimin en geç 30.01.2012 tarihi itibariyle yapıldığı kabul edilmiştir. Mahkemece hükme alınan raporu düzenleyen bilirkişi kurulu içerisinde yer alan teknik bilirkişiden alınacak ek raporla 30.01.2012 eksik tespit tutanağı ve diğer yazışmalarda belirtilen eksik ve ayıpların 2013 yılı mahalli piyasa rayiçleri ile tamamlama ve giderim bedeli gerekçeli ve denetime elverişli olarak hesaplattırılması, bundan ödenen fatura bedeli düşüldükten sonra kalan miktar üzerinden eksik işlerle ilgili itirazın iptâline karar verilmesi gerekirken davacının fatura bedelini alırken eksik işlerle ilgili ibrası söz konusu olmadığı halde eksik inceleme sonucu bu talebin de reddi kararı verilmiştir. Bu nedenle, kararın bozulması gerekmektedir. İc
15. Hukuk Dairesi         2016/1042 E.  ,  2017/392 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ... ve Avukat ... .... ile davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, iş sahibi tarafından yüklenici aleyhine açılmış olup, eser sözleşmesi gereğince gecikme cezası ile eksik işler bedelinin tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve tahsilin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine, davacının kötüniyet tazminatı ile sorumlu tutulmasına dair verilen karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    ...-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle dava dilekçesine ekli delil olarak sunulan 30.....2012 tarihli eksik iş tespit tutanağı ve yazışmalara göre eksiklerin tesbiti ancak teslimden sonra mümkün olup bu tutanaktan teslimin en geç 30.....2012 tarihi itibariyle yapıldığının kabulünün gerekmesine göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    ...-Davalının beyanı ve 30.01.2013 tarih 142378 nolu faturada yazılı ....426,70 TL"yi ödemiş olması, yapılan yazışmalar ve eksik tespit tutanağı ile davalı yüklenicinin sözleşme ve ek revize iş programı ile yüklendiği işlerden bir kısmını eksik bıraktığı ve ayıplı olduğu anlaşılmaktadır. Yukarıda söz edilen fatura tarihinden sonra da eksik ve kusurların saptandığı görülmektedir. Davalı yüklenici, bu eksikleri ve ayıpları giderip tamamladığını ileri sürüp ispatlamamıştır.
    Bu durumda mahkemece hükme alınan raporu düzenleyen bilirkişi kurulu içerisinde yer alan teknik bilirkişiden alınacak ek raporla 30.....2012 eksik tespit tutanağı ve diğer yazışmalarda belirtilen eksik ve ayıpların 2013 yılı mahalli piyasa rayiçleri ile tamamlama ve giderim bedeli gerekçeli ve denetime elverişli olarak hesapttırılıp, bundan ödenen ....426,70 TL eksik işlerle ilgili fatura bedeli düşüldükten sonra kalan miktar üzerinden eksik
    işlerle ilgili itirazın iptâline karar verilmesi gerekirken davacının ....426,70 TL"yi alırken eksik işlerle ilgili ibrası söz konusu olmadığı halde eksik inceleme sonucu bu talebin de reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.
    Öte yandan İcra İflas Kanunu 67/II. maddesi uyarınca alacaklının inkâr tazminatı (kötüniyet tazminatı) ile sorumlu tutulabilmesi için takibinde haksız ve kötüniyetli olması gerekir. Eldeki davada davacı alacaklının en azından cezai şartla ilgili isteminde haksız olduğu anlaşılmakta ise de takipte kötüniyetli olduğu ayrıca somut delillerle kanıtlanmamıştır. Bu halde koşulları oluşmayan kötüniyet tazminatı talebinin reddi yerine kabulü de usul ve yasaya aykırı olmuştur.
    Belirtilen sebeplerle kararın bozulması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda .... bentte açıklanan nedenlerle davacının diğer temyiz itirazlarının reddine, .... bent uyarınca kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ....480,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davalıdan alınarak ..."daki duruşmada vekille temsil olunan davacıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren ... gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 01.02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi