Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49915
Karar No: 2013/35208
Karar Tarihi: 26.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49915 Esas 2013/35208 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işvereninden emekli olması nedeniyle kıdem tazminatının ödenmemesi nedeniyle toplam 1.600 TL kıdem tazminatının emekli olduğu tarihten itibaren müştereken ve müteselsilen tahsilini istemiştir. Davalılar, davacının işverenlerinin şirket olduğunu, kendilerinin sorumlu olmadıklarını belirtmişlerdir. Yerel mahkeme davacının isteğini kabul etmiştir. Davalı şirketin avukatı kararı temyiz etmiştir. Yargıtay kararında, yaşlılık aylığına hak kazanma nedeniyle hak edilen kıdem tazminatına uygulanacak faizin başlangıç tarihi olarak fesih tarihinin kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Davacının yaşlılık aylığı belgesini davalıya verdiği kanıtlanamadığından, kıdem tazminatı faizinin dava tarihinden başlatılması gerekirken işyerinden ayrıldığı tarihten itibaren faiz yürütülmesi hatalı olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, davacının davası kabul edilmiş ve davalılardan toplam 1.713,79 TL net kıdem tazminatı ve faizinin dava tarihinden itibaren en yüksek mevduat faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 120. maddesi, 1475 sayılı Yasanın 14. maddesinin onbirinci fıkrası.
9. Hukuk Dairesi         2011/49915 E.  ,  2013/35208 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılardan ... Belediye Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, çöp toplama, taşıma, süpürme ve kent temizliği işinde 01.01.2002 tarihinde çalışmaya başladığını, 12.07.2005 tarihinde emeklilik nedeniyle ayrıldığını, kıdem tazminatının ödenmediğini iddia ederek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile toplam 1.600,00 TL kıdem tazminatının emekli olma tarihi 12.7.2005 tarihinden itibaren davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ..., davacının işvereninin ... olduğunu, hizmetinin süreklilik taşımadığını, ihale yolu ile işi diğer davalı şirkete verdiklerini ve davacının şirketin işçisi olması nedeniyle kendilerinin sorumlu olmadığını, belirterek davanın reddini istemiştir.
    Diğer davalı ... İnşaat Temizlik Turizm Gıda Ticaret ve Sanayi Ltd. Şirketi yargılamaya katılmamış cevap da vermemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı ... temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı ..."nın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Yaşlılık aylığına hak kazanma nedeni ile hak edilen kıdem tazminatına uygulanacak faizin başlangıç tarihi taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin onbirinci fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır. İş sözleşmesinin ölüm ya da diğer nedenlerle son bulması faiz başlangıcını değiştirmez. Ancak, yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme

    almak için işyerinden ayrılma halinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa başvurduğunu belgelemesi şarttır. Bu halde faiz başlangıcı da anılan belgenin işverene verildiği tarihtir.
    Emekliliğe hak kazanma belgesi işverene bildirilmemişse, işverence kıdem tazminatı olarak ilk taksitin ödendiği tarih bakiye kıdem tazminatı için faiz başlangıcı sayılmalıdır. Böyle bir taksit ödemesi de olmadığı durumlarda faiz başlangıcı, davanın açıldığı ya da icra takibinin yapıldığı tarihtir.
    Somut olayda, davacının yaşlılık aylığı bağlandığına ilişkin belgeyi davalıya verdiği kanıtlanamadığından kıdem tazminatı faizinin dava tarihinden başlatılması gerekirken işyerinden ayrıldığı tarihten itibaren faiz yürütülmesi hatalı olup, bu durum bozma sebebi ise de,bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HMK. nun geçici 3/1. maddesi yollaması ile HUMK. nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    F) Sonuç:
    Hüküm fıkrasının 1 nolu bendinin çıkarılarak yerine;
    “ 1-Davacının davasının KABULÜ ile, 1.713,79 TL net kıdem tazminatının dava tarihi olan 05.03.2010 tarihinden itibaren en yüksek mevduat faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya VERİLMESİNE " parağrafının yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 26.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi