7. Hukuk Dairesi 2015/2322 E. , 2016/10988 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı, iş akdini sağlık nedeni ile haklı olarak feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatı alacağının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı, davacının hastalığının işi ile ilgisi bulunmadığını, dış sahada görevlendirilmesine rağmen işe devam etmediğini ve iş akdinin devamsızlık nedeni ile haklı olarak feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir..
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Davacının iş akdini sağlık sebepleriyle haklı nedenle feshedip etmediği konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/I.a maddesinde, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa”, işçi süresi belirli olsun veya olmasın iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceği belirtilmiştir. Anılan normatif düzenlemede işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshi “iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması” olgusuna bağlanmıştır. Bu nedenle fesih hakkının doğması için tehlikenin işin niteliğinden kaynaklanması ve bu tehlike işçinin sağlığını veya yaşayışını etkilemelidir. İşçinin rahatsızlığı veya hastalığının işyeri ve iş koşulları ile ilişkisi ortaya konmalıdır. İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshi “iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması” olgusuna bağlanmıştır. Bu nedenle fesih hakkının doğması için tehlikenin işin niteliğinden kaynaklanması ve bu tehlike işçinin sağlığını veya yaşayışını etkilemelidir. İşçinin rahatsızlığı veya hastalığının işyeri ve iş koşulları ile ilişkisi ortaya konmalıdır.
Somut olayda, davacının sağlık raporunu sunmasından sonra davalının 21.06.2013 tarihli yazısı ile sevkiyat bölümünde görevlendirildiği ve davacı imzasına tebliğ edildiği, davalı tarafça 28.06.2013 sonrasına dair devamsızlık tutanakları tutulduğu görülmekte ise de; davacının sevkiyat bölümünde fiilen çalışıp çalışmadığı dosya içeriğinden anlaşılamamıştır. Davacı ve tanıkları yeniden dinlenerek davacının sevkiyat bölümünde çalışıp çalışmadığı belirlenip, çalıştığının anlaşılması halinde sevkiyat bölümündeki çalışma koşullarının davacının sağlık durumuna uygun olup olmadığının yerinde keşif yapılarak değerlendirilmesi gerektiğinin gözetilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 23/05/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.