Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49994
Karar No: 2013/35087
Karar Tarihi: 26.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49994 Esas 2013/35087 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde dağıtıcı olarak çalışmıştır ve fazla çalışma ücreti, izin ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti ile fazla çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Davalı işveren ise davacının izinsiz ve mazeretsiz olarak 4 gün işe gelmemesi sebebiyle iş sözleşmesinin haklı nedenle fesih edildiğini savunmuştur. Yerel mahkeme davacının bir kısım işçilik alacaklarının ödenmemesi sebebiyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davacının fazla çalışma yaptığını, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı ve bu çalışmalarının karşılığında hak kazandığı ücret alacaklarının ödenip ödenmediği konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır. Dosya incelendiğinde, bilirkişi raporuna dayanılarak davacının fazla çalışma yaptığı tespit edilmiştir. Ancak, fazla çalışma ücreti hesaplanırken davacının haftada sadece sabahları 05.00-10.00 saatleri arasında çalıştığı göz ardı edilmiştir. Ücret bordrolarında tahakkuk ettirilen miktarların banka aracılığı ile ödenip ödenmediği konusu da araştırılmamıştır. Bu nedenlerle, Yargıtay davacının fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günleri ücret alacaklarının doğru hesaplanmamasından kaynaklı eksik inceleme ve hatalı bilirkişi raporu doğrultusunda karar verildiği gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 24/2-e maddesi: İşçinin, işveren tarafından belirli bir standardın üzerinde yerine getirilmesi gereken bir borcun ifası için verilen belirli bir sürece göre yapılacak işlerinde, yasaya, iş sözleşmesine, toplu iş sözleşmesine veya işyeri uygulamasına aykırı dav
9. Hukuk Dairesi         2011/49994 E.  ,  2013/35087 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti ile fazla çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde dağıtıcı olarak çalıştığını işverenden fazla çalışma ücreti, izin ücreti gibi işçilik alacaklarını talep edince işine son verildiğini ileri sürerek , kıdem, ihbar tazminatları ile ücret alacağının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının izinsiz ve mazeretsiz olarak 4 gün işe gelmemesi sebebiyle iş sözleşmesinin haklı nedenle fesih edildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının bir kısım işçilik alacaklarının ödenmemesi sebebiyle iş sözleşmesini 4857 sayılı yasanın 24/2-e maddesi uyarınca haklı nedenle feshetti gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı ve ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı ve bu çalışmalarının karşılığında hak kazandığı ücret alacaklarının ödenip ödenmediği hususları uyuşmazlık noktalarını oluşturmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını , ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışma ve genel tatil günlerinde çalışma iddiasının ispatı konusunda iş yeri kayıtları, özellikle iş yerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, bu çalışmaların yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.
    Somut olayda, hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının haftada altı gün 05.00-10.00 ve 12.00-16.00 saatleri arasında çalışarak haftada dokuz saat fazla çalışma yaptığı kabul edilerek hesaplama yapılmıştır.
    Davacı ve davalı tanıklarının ortak anlatımlarından davacının ayda on gün sadece sabahları 05.00-10.00 saatleri arasında çalıştığını anlaşılmaktadır. Fazla çalışma ücret alacağının, bu husus dikkate alınmaksızın hesaplanmış olması isabetsizdir.
    Ayrıca, dosya içerisine ibraz edilen ücret bordrolarının bir kısmında fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil günleri ücret tahakkuku bulunduğu görülmektedir. Ücret bordroları imzasız olmakla birlikte, yukarıda da belirtildiği üzere ödemelerin banka aracılığı ile yapıldığı sabittir. Bu durumda, fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil günlerine ilişkin ücret bordrolarında tahakkuk ettirilen miktarların banka aracılığı ile ödenip ödenmediği denetlenmeli ve ödeme yapılmış ise anılan dönemler dışlanarak hesaplama yapılmalıdır. Eksik incelemeye dayalı olarak ve hatalı bilirkişi raporu doğrultusunda karar verilmesi isabetsizdir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi