Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49086
Karar No: 2013/35047
Karar Tarihi: 6.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49086 Esas 2013/35047 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi ücretlerinin düzenli ödenmemesi ve fazla mesai alacaklarının hiç ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı olarak feshettiğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile hafta tatili, fazla çalışma, genel tatil ve yıllık ücretli izin alacaklarını istemiştir. Yerel mahkeme, davacının isteğini kabul etmiştir. Ancak davalı avukatı, kararı temyiz etmiştir.
Yargıtay kararı, davalının diğer temyiz itirazlarının reddedildiği ve davacının ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığına odaklandığı belirtilmiştir. İhbar tazminatının belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu vurgulanmış, iş sözleşmesinin Kanunun 24 ve 25. maddelerinde yazılı nedenlere dayanmaksızın feshedilmesi ve 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmaması halinde ihbar tazminatı ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Davacının fazla mesai alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiği belirtilirken, ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken kabul edildiği ve hafta tatili alacağının ayda 2 gün üzerinden hesaplanması gerektiği ancak tüm hafta sonları çalıştığı kabul edilerek hatalı bir karar verildiği belirtilmiştir. Ayrıca genel tatil ücretlerinin davacı tanıklarının beyanlarına göre hesaplanan tutardan daha fazla hesaplandığı belirtilerek kararın bozulması gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun maddeleri olarak, ihbar tazminatı ile ilgili olarak 1475 sayılı İş Kanunu'nun 24, 25 ve 17. maddeleri, hafta tatili ücreti ile ilg
9. Hukuk Dairesi         2011/49086 E.  ,  2013/35047 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, ücretlerinin düzenli ödenmemesi ve fazla mesai alacaklarının da hiç ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile hafta tatili, fazla çalışma, genel tatil ve yıllık ücretli izin alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddine,
    2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin Kanunun 24 ve 25 inci maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 17 nci maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih nedeni bulunmakla birlikte, işçi ya da işverenin 26 ncı maddede öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra fesih yoluna gitmeleri durumunda, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.
    İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.
    Somut olayda, davacının fazla mesai alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle kendisinin feshettiği anlaşılmaktadır. Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
    3- Taraflar arasında hafta tatilinde çalışılıp çalışılmadığı hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır. Davacı tanıklarının beyanlarından ayda 2 kez hafta tatilinde çalışıldığı halde, hafta içi izin verilmediği belirtildiğinden hafta tatili alacağının ayda 2 gün üzerinden hesaplanması gerekirken davacının tüm hafta sonları çalıştığı kabul edilerek hafta tatili alacağının kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    4- Davacı tanıkları dini bayramlarda 3 gün izin yapıldığını söyledikleri halde genel tatil ücretlerinin tanık beyanlarında belirtilenden daha fazla hesaplanması da hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.12. 2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi