Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/49707
Karar No: 2013/35013
Karar Tarihi: 25.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/49707 Esas 2013/35013 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işverenlikte orgon kaynakçısı olarak çalışmaktadır. İşyerinde sürekli fazla mesai yaptırılmaktadır. Son dönemde hafta tatillerinde dahi çalışılmaktadır ve bu yoğun çalışma temposu nedeniyle kalp krizi geçirilmiştir. Tedavi sonrasında rapor alınarak işe geri dönüldüğünde hastalık gerekçe gösterilerek iş akdi feshedilmiştir. Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, iş akdinin haklı bir neden olmadan davalı tarafından feshedildiği gerekçesiyle davayı kabul etmiştir. Yargıtay ise, davalının temyiz itirazlarının yerinde olmadığını, ödeme savunması tahkikatının dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir. Davacının ayrı alacak kalemleri olan genel tatil ve hafta tatili alacağı olarak toplam 300,00 TL talep ettiği, mahkemece 300,00 TL'nin iki alacak kalemi açısından ayrıştırılmadığı, bu nedenle hatalı bir hüküm altına alındığı belirtilmiştir. Kararın bozulmasına karar verildi.
Kanun maddeleri: HUMK.
9. Hukuk Dairesi         2011/49707 E.  ,  2013/35013 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ (... 3.İŞ)

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, 16/05/2006-06/10/2010 tarihleri arasında davalı işverenlikte orgon kaynakçısı olarak çalıştığını, işyerinde sürekli fazla mesai yaptırıldığını, son dönemde hafta tatillerinde dahi çalıştığını, bu yoğun çalışma temposu nedeni ile kalp krizi geçirdiğini, tedavi sonrasında raporunu da alarak 06/10/2010 tarihinde işyerine gittiğinde hastalığı gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedildiğini, en son net 1.500,00 TL aldığını, saat 08.30"da işe başladığını, haftada 2 gün 18.00"e kadar, 3 gün ise 22.00"ye kadar, cumartesi ise 13.00"e kadar resmi tatil dahil çalıştığını, son 2 ay ise tüm hafta boyu 22.00"ye kadar çalıştığını iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı, genel tatil, hafta tatili alacağı ve fazla mesai alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı şirket usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen davaya karşı herhangi bir beyanda bulunmamış ve duruşmalara da katılmamıştır.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, iş akdinin haklı bir neden olmadan davalı tarafından feshedildiği gerekçesiyle açılan davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı süresi içersinde davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Karar tarihinde yürürlükte bulunan HUMK ve dairemiz uygulamasına göre ödeme savunması tahkikatın her aşamasında dikkate alınması gerektiğinden, temyiz aşamasında davalı tarafından sunulan mesai ücreti ödeme belgelerindeki imzaların aidiyeti araştırılarak bir değerlendirmeye tabi tutulup, sonucuna göre bir karar verilmelidir.
    3- Davacının ayrı alacak kalemleri olan genel tatil ve hafta tatili alacağı olarak toplam 300,00 TL talep ettiği, mahkemece 300,00 TL"nin iki alacak kalemi açısından ayrıştırılmadığı, mahkemece neticeten sadece hafta tatili alacağı kabul edildiği halde, 300,00 TL"nin hüküm altına alındığı anlaşılmakla; davacıya 300,00 TL"nin kaç lirasının hafta tatili ücreti alacağı, kaç lirasının genel tatil alacağı talebine ilişkin olduğu açıklatılarak, bu açıklamaya göre genel tatil alacağının hüküm altına alınıp, hafta tatili talebinin reddi gerekirken mahkemece bu alacak kaleminin “hafta genel tatil alacağı” olarak hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 25.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi