Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/47938
Karar No: 2013/35006
Karar Tarihi: 25.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/47938 Esas 2013/35006 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, işveren tarafından haksız olarak işten çıkarıldığı iddiasıyla kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ve genel tatil ücreti talep etmiştir. Mahkeme, davacının son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satışa sunması sebebiyle iş akdinin haklı nedenle feshedildiği gerekçesiyle davacının taleplerinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, Yargıtay, davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabul edilmesi gerekirken reddedildiğini, hakkaniyet indirimi yapılan fazla mesai ücretinin oranının fazla olduğunu, genel tatil ücretlerinin de eksik incelendiğini belirterek kararı bozmuştur.
5553 sayılı İş Kanunu, Madde 18: İşçi, iş sözleşmesini haklı bir sebep olmaksızın feshederse veya iş sözleşmesini fesheden işçinin haklı sebebi yoksa veya işçinin kusuru ağır ise işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.
4857 sayılı İş Kanunu, Madde 17: İşveren tarafından işçiye işlenen bir hatadan dolayı çıkartma cezası verilebilir.
9. Hukuk Dairesi         2011/47938 E.  ,  2013/35006 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ (... 2.İŞ)

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ile genel tatil ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, 09.04.2004 - 20.02.2009 tarihleri arasında davalı işverenlikte çalıştığını, davalı tarafından iş akdine haksız ve nedensiz olarak son verildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ve genel tatil alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının mağaza sorumlusu göreviyle son olarak davalı şirketin ... şubesinde çalıştığını, hizmet süresinin 09.04.2004 - 20.02.2009 tarihleri arasında olduğunu, görev yaptığı süre boyunca son kullanma tarihleri geçmiş ürünleri satışta tuttuğunun tespit edildiğini ve bu hususta kendisine yazılı ihtarların verildiğini, son olarak 19.02.2009 tarihinde yapılan incelemede yine son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin tespit edilmesi üzerine davacının yazılı savunmasının istendiğini, davacının iş akdinin haklı nedenle 20.02.2009 tarihi itibariyle feshedildiğini, işyerinde haftalık 45 saati aşmayacak şekilde çalışıldığını, ayrıca davacının kendisi dahil tüm çalışanların mesailerini belirlemekle görevli olduğunu, üst düzey yönetici pozisyonunda çalışan davacının fazla mesai talep hakkının bulunmadığını, genel tatillerde yapılan çalışmaların karşılığı ücretlerin ödendiğini, ayrıca taleplerinin zamanaşımına uğradığını savunarak açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının işyerinde mağaza sorumlusu müdür olarak çalıştığı, davalı ... denetçileri tarafından çeşitli tarihlerde yapılan denetimlerde son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin raflarda bulunup satışa sürümünün tespit edildiği, bu sebeple davacının 05/07/2004 – 23/10/2007 – 22/12/2007 – 05/09/2008 ve 19/12/2009 tarihlerinde savunmalarının alındığı, 30/10/2007 tarihinde birinci ihtarın, 09/01/2008 tarihinde de ikinci ihtarın verildiği ve 19/02/2009 tarihinde de bu kez savunması alınarak işten çıkartıldığı, davacının tarihi geçmiş ürünleri raflardan ayıklamayarak satışa sunması sebebiyle işveren tarafından haklı nedenle iş akdinin feshedildiği gerekçesiyle açılan davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar süresi içersinde taraflarca temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı ile ... 3. İş Mahkemesi"nin 2009/348 E, 2011/339 K sayılı dosyasının davacısı ..."ın davalı şirkete ait ... şubesinde birlikte çalıştıkları sırada mağaza raflarında son kullanma tarihleri geçmiş ürünlerin satışa sunulduğu hususu tartışmasızdır, ancak davacının işyerinde az sayıda pesonelle çalıştığı, yapılan hatanın davalının doğrudan doğruya bir zararına sebebiyet vermediği anlaşılmakla, eylemin oluşu itibariyle fesihin ağır bir yaptırım olduğu kabul edilerek davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır.
    3-Mahkemece tanık deliline göre hesaplanan fazla mesai ücretinden hakkaniyet indirimi yapılması yerindeyse de davacının günlük işe giriş-çıkış saatlerini göstermeyen puantajların varlığı gerekçe gösterilerek ½ oranında hakkaniyet indirimi yapılması hakkın özünü etkileyecek nitelikte fazladır. Bu itibarla mahkemece hakkaniyet indiriminin daha makul bir oranda yapılması gerekirken yazılı gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    4-Mahkemece tanık beyanlarına göre hesaplanan genel tatil ücretlerinden bir kısmının bordrolarda tahakkuk ettirildiği ve bordrolardaki miktarların davacının banka hesabına ödendiği, bir kısmının ise imzalı puantaj kayıtlarında kullanılmış olarak gözüktüğü izlenimi edinilmektedir. Bu nedenle; bordrolar davacıya gösterilerek beyanının tespiti ve gerekirse banka hesap ekstreleri getirtilerek ödemelerin denetlenmesi, ayrıca imzalı puantaj kayıtlarının da bir değerlendirmeye tabi tutulması suretiyle sonuca gidilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    5-Hükmedilen alacakların net mi, brüt mü olduğunun kararda belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacağının düşünülmemesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi