
Esas No: 2021/6373
Karar No: 2022/533
Karar Tarihi: 03.02.2022
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/6373 Esas 2022/533 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Asıl davada eser sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkı, fazla imalât bedelinin tahsili ve gecikme cezalarının iadesi talep edilmekteydi. Birleşen davada ise haksız olarak kesilen gecikme cezasının istirdatı isteniyordu. Mahkeme, asıl davayı kısmen kabul etti ve birleşen davayı kabul etti. Davacı ve davalı tarafların temyiz başvuruları sonucunda, hükümdeki vekalet ücreti miktarında düzeltme yapılarak karar onandı. Karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 3. kısmındaki oranlara göre hesaplama yapılarak düzeltme yapıldı. Kararda, 6100 sayılı HMK’nın geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulanması gereken mülga 1086 sayılı HUMK’nın 438/VII maddesine atıfta bulunuldu. Bu madde uyarınca kararın düzeltilerek onanması uygun bulundu. Toplam duruşma vekalet ücretinin asıl ve birleşen dosya davalısı iş sahibi TTK Genel Müdürlüğünden alınarak taraflara verilmesi kararlaştırıldı. Karara karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceği belirtildi.
Kanun maddeleri: 6100 sayılı HMK’nın geçici 3. maddesi ve mülga 1086 sayılı HUMK’nın 438/VII maddesi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)
Taraflar arasındaki asıl ve birleşen davada alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın kabulüne yönelik verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı, davalı vekilince duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde asıl ve birleşen davada davacı vekili Avukat ... ve şirket yetkilisi ... geldi. Tebligata rağmen karşı taraftan gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Asıl ve birleşen dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, asıl dava fiyat farkı (verim düşüklüğü zararı) ile fazla imalât bedelinin tahsili, haksız kesilen gecikme cezalarının iadesi, birleşen dava ise 18 ve 19 nolu hakedişten haksız olarak kesilen gecikme cezasının istirdatı istemine ilişkindir.
Mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın kabulüne dair verilen karar, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince inceleme yapılarak hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve bozmanın şümulü dışında kalarak kesinleşen cihetlere ait temyiz itirazlarının incelenmesinin artık mümkün olmamasına göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2-Mahkemece asıl davada, davanın toplam 482.708,24 TL üzerinden kabulüne karar verilmiştir. 02.01.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve karar tarihi itibariyle de yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 3. kısmındaki oranlara göre hesaplama yapıldığında, davacı yararına verilen vekalet ücreti 41.185,41 TL olmaktadır. Mahkemece asıl davada bu miktar yerine 25.985,44 TL vekalet ücretine hükmedilmesi doğru olmamıştır. Kararın bu yönden bozulması gerekirse de, yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 6100 sayılı HMK’nın geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulanması gereken mülga 1086 sayılı HUMK’nın 438/VII maddesi uyarınca kararın düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile kararın hüküm kısmının asıl davaya ilişkin vekalet ücreti ile ilgili 4. fıkrasının 3. satırında bulunan “25.985,44” rakamının çıkarılarak “41.185,41” rakamının yazılmasına, kararın değiştirilmiş bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 3.050,00 TL duruşma vekalet ücretinin asıl ve birleşen dosya davalısı iş sahibi TTK Genel Müdürlüğünden alınarak Yargıtaydaki duruşmada vekil ile temsil olunan asıl ve birleşen dosya davacısı yüklenici şirkete verilmesine, peşin alınan harcın istek halinde asıl ve birleşen davada davacıya iadesine, aşağıda yazılı harcın temyiz eden asıl ve birleşen davada davalıdan alınmasına, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine, 03.02.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.