Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/50060
Karar No: 2013/34922
Karar Tarihi: 25.12.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/50060 Esas 2013/34922 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatil ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ücret alacaklarının ödetilmesini istemiş; yerel mahkeme talebi kısmen kabul etmiştir. Davalı işveren temyiz etmiş, ancak temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Yapılan incelemeler sonucunda fazla mesai hesaplamasında eksiklik olduğu belirlenmiştir. Karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu (4857), Borçlar Kanunu (6098)
9. Hukuk Dairesi         2011/50060 E.  ,  2013/34922 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatil ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A)Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 1994 yılında tornacı olarak işe başladığını, 19.10.2009 tarihli noter ihtarnamesi ile iş akdini haklı olarak feshettiğini, brüt ücretinin 1.320 TL olduğunu, bordrolarda asgari ücret olarak gösterildiğini ve priminin de asgari ücret üzerinden yatırıldığını, iş sözleşmesine aykırı olarak davacının aylık ücretlerinin düzenli ödenmediğini, 100-200 TL şeklinde parçalara bölündüğünü, altı ayda % 10, yıllık % 20 oranında zam yapılması gerekirken, son üç yıl zam yapılmadığını, son 5 aydır ücretinin (Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim) ödenmediğini ve davacının geçim sıkıntısına düştüğünü, davacının alamadığı ücret miktarının 5.984,00 TL olduğunu iddia ederek kıdem tazminatı, fazla mesai, ücret, yıllık izin, genel tatil ve hafta tatili ücreti alacaklarının faiziyle tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B)Davalı cevabının özeti:
    Davalı vekili, zamanaşımı savunmasında bulunarak, davacının Ekim 2009 tarihinde işten ayrıldığını, ayrıldığı tarih öncesine kadar da bir talepte bulunmadığını, ekonomik krizi, açılan davaları fırsat olarak gören ve asıl niyetini gizleyen davacının uzun yıllardır hizmet sunduğu şirkete karşı yöneltmediği taleplerini iyi niyetten uzak şekilde bir anda hatırlayarak davaya konu yaptığını, açılan dava sonrasında davacının tüm hak ve alacaklarını aldığı halde davaya devam ediyor bulunmasının da iyi niyetle bağdaşmayan izahı zor bir durum olduğunu, yardımcı eleman olarak işe başlayan davacının getir götür işleri ile meşgul olduğunu, gerektiğinde şoförlük de yaptığını, vasıflı bir çalışan olmadığını, asgari ücretle çalıştığını, davacının diğer işçilerle hareket ederek yeni bir işyeri kurma gayretine girdiğini, bunun sonucu kendisine haklı neden ve hukuki gerekçe oluşturma adına diğer işçiler gibi, davalı şirkete ihtarname çektiğini, dava sonrasında da hak ve alacaklarını aldığını, alınan para ile ekte kartviziti sunulduğu şekli ile ortak işyeri kurulduğunu, davacının sebepsiz ve mazeretsiz şekilde 17-19-20.10.2009 tarihleri arasında işe gelmediğini, tutanak tutulduğunu, tutanak doğrultusunda ihtarname gönderildiğini, şirketi ibra ettiğini savunmuştur.
    C)Yerel Mahkeme Kararının Özeti.
    Mahkemece, kıdem tazminatı, fazla mesai, ücret alacaklarının tahsiline, yıllık izin, genel tatil ve hafta tatili ücreti taleplerinin reddine karar verilmiştir.

    D)Temyiz:
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E)Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı yasal gerektirici nedenlere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Fazla mesai hesabı bakımından ek raporun açıklama kısmında 7 saat fazla mesai yapıldığının tespit edildiği belirtilmesine rağmen, hesap tablosunda hesaplamanın 13 saat üzerinden yapıldığı,
    Mahkemece haftada 7 saat üzerinden hüküm kurulduğu, ancak hesaplamanın denetlenemediği anlaşılmakla, yeniden ek rapor alınarak sonuca gidilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    F)Sonuç:
    Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, nisbi temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine 25.12.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi